Polarni dan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Polarni dan u Nordkappu, Norveška.

Polarni dan ili ponoćno sunce je prirodni fenomen koji se pojavljuje sjeverno od Arktičkog kruga i južno od Antarktičkog kruga, a tokom kojeg je sunce vidljivo 24 sata na dan, odnosno uopće ne zalazi ispod horizonta. Vrijeme tokom kojeg sunce ne zalazi zavisi od geografskog položaja mjesta, a varira od 20 sati na samim krugovima do 186 dana na polovima.

Budući da Antarktik nema stalnih stanovnika, jedina populacija koja redovno doživljava ovaj fenomen je ona na Aljasci, Grenlandu, Islandu te u sjevernim dijelovima Kanade, Švedske, Norveške, Finske i krajnjim dijelovima Rusije poput Nove Zemlje i grada Murmanska. Suprotni fenomen je kada sunce uopće ne izlazi, a zove se polarna noć.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]