Idi na sadržaj

Banks (ostrvo)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Ostrvo Banks)
Položaj ostrva Banks u odnosu na saveznu teritoriju Nunavut

Banks je kanadsko arktičko ostrvo smješteno u regiji Inuvik u saveznom teritoriju Sjeverozapadne teritorije, a površinom od 70.028 km2 on je peto najveće ostrvo u Kanadi i 24. najveće ostrvo na svijetu. Banks je smješten zapadno od ostrva Victoria od kojeg ga odvaja Prolaz princa od Walesa, na jugu ga od kopna odvaja Amundsenov zaliv, na zapadu je Beaufortovo more, a sjeverno se nalazi prolaz McClure te ostrva Melville i Ostrvo princa Patricka koji čine dio arhipelaga Parry. Jedino naselje na ostrvu zove se Sachs Harbour, a leži na jugozapadnoj obali i prema popisu stanovništva iz 2001. imalo je populaciju od 114 ljudi.

Ostrvo ima vrlo hladnu arktičku klimu s naročito oštrim zimama zbog koje je područje tundre te na njemu uopće nema drveća, a najviša biljka je arktička vrba koja naraste do visine ljudske koljenice. Na ostrvu se sreću životinje kao što su sjevernoamerički sobovi, polarni medvjedi, mošusna goveda i ptice poput crvendaća i lastavica, a 1961. na ostrvau su osnovana i dva rezervata za ptice selice. Sa kopna preko Amundsenovog zaliva na Banks dolaze i snježne guske, a sezona lova na guske traje u proljeće u okolini Sachsa Harboura.

Najviša tačka ostrva smještena je na njegovom južnom dijelu i nalazi se na visini od 762 metra, a na sjevernom dijelu nalaze se nizine u kojima je na površini od otprilike 12.274 km2 smješten nacionalni park Aulavik. Jarebice i gavrani se smatraju jedinim pticama koje su cijele godine prisutne u parku, iako se kroz godinu na njegovom području smjeste 43 različite vrste drugih ptica. Kroz park teče i rijeka Thomsen, jedna od najsjevernijih plovnih rijeka u Sjevernoj Americi.