Sicilija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sicilija
Sicilia
Zastava Sicilije Grb Sicilije
(Zastava) (Grb)
Sicilija u državi.
Država Flag of Italy.svg Italija
Upravni oblik Autonomna regija
Službeni jezik italijanski
Glavni grad Palermo
Predsjednik Rosario Crocetta
Površina 25.711 km2
Stanovništvo 5.043.083
Gustoća 196 stanovnika na km2
Web stranica

Sicilija (ital. Sicilia, prije Trinakria) je najveće ostrvo na Mediteranu i autonomna regija u Italiji, smještena jugozapadno od vrha italijanske čizme. Moreuz širine od oko 5 km zove se Messinski moreuz (tal. Stretto di Messina). Maja 1946. Sicilija je u sklopu Italijanske republike dobila status autonomne provincije. Glavni grad Sicilije je Palermo (686.722 stanovnika), a drugi važniji gradovi su: Catania (313.110 stanovnika), Messina (252.026 stanovnika), Syrakus (123.657 stanovnika), Gela (72.774 stanovnika), Trapani (68.346 stanovnika), Caltanissetta (61.438 stanovnika), Agrigento (54.619 stanovnika), Ragusa (68.956 stanovnika), Marsala (50.000 stanovnika) i Enna (28.983 stanovnika).

Ostrvo se sastoji od 9 provincija, dijelom nazvanih i po imenima većih ostrvskih centara: Agrigentu, Nissa, Catania, Castrugiuvanni, Missina, Palemmu, Rausa, Siracusa i Trapani. Ostrvo Sicilija zauzima površinu od 25.711 km2, na kojoj živi oko 5,1 miliona stanovnika.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Topografska karta Sicilije

Pred sjevernom obalom Sicilije leže Eolska ostrva (Isole Eolie), koji se još zovu i Liparski arhipelag, nazvano po najvećem ostrvu Lipari u ovoj ostrvskoj grupi. ostala ostrva su: Salina, Vulcano, Stromboli, Panarea, Filicudi i Alicudi, a na sjeverozapadu i ostrvo Ustica. Oko zapadnog vrha ostrva Sicilije smješteni su i Egadska ostrva (Isole Egadi): Favignana, Marettimo i Levanzo, dok se između južne obale i obale Tunisa nalaze ostrva Pantelleria i Pelagijska ostrva (Isole Pelagie): Lampedusa, Lampione i Linosa.

Klima[uredi | uredi izvor]

Na Siciliji vlada sredozemna klima, koju karakteriziraju topla proljeća i jeseni, vrela ljeta i blage zime. Regionalna odstupanja u klimi su veoma izražena. U vremenu od juna do septembra veoma slabo kiši, dok je novembar istovremeno najkišovitiji mjesec u godini. Temperature na ostrvu su blaže nego na kontinentu i kreću se od 11 °C u januaru (prosjek) do 27 °C u julu (prosjek). Ljeti se temperatura može popeti i do 40 podioka, zahvaljujući najviše vrelom pustinjskom vjetru Scirocco. Usprkos toplini na Siciliji su mogući i zimski sportovi, prije svega na vulkanu Etna.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Velika većina stanovništva Sicilije govori sicilijanskom varijantom italijanskog jezika, kojeg ne rijetko smatraju i jedinstvenim, sopstvenim jezikom. Većina stanovništva pripadaju rimo-katoličkoj vjeri. Oko dva miliona Sicilijanaca žive u inostranstvu, prije svega u Sjedinjenim Američkim Državama. Nekoliko ostrvskih mjesta naseljavaju etnički Albanci, koji se na Siciliji zovu Arbëresh.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Poljoprivreda (Pšenica, kukuruz, maslina, vinova loza, južne kulture), industrijska proizvodnja, automobilska industrija, turizam.

Društveni problemi[uredi | uredi izvor]

Visoka nezaposlenost, korupcija, nedostatak prometne infrastrukture, ekološke štete, nedostatak vode, organizirani kriminal (Mafija, Cosa Nostra).

Historija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Muzika[uredi | uredi izvor]

Muzika je važan dio kulturne tradicije na Siciliji. Veoma poznat je narodni ples Tarantella, koji se pleše u varijantama u troosminskom i šestoosminskom taktu.

Sicilijanska mafija[uredi | uredi izvor]

Poznate ličnosti[uredi | uredi izvor]

Film[uredi | uredi izvor]

U brojnim filmovima, poput ciklusa filmova "Kum" (1969), (1974) i (1990), Sicilija se pojavljuje kao mjesto zločina. Ne treba zaboraviti ni sljedeće filmove:

  • "Stromboli", 1949
  • "Leopard", 1963
  • "Sicilijanac", 1987
  • "Cinema Paradiso", 1989, Oscar za najbolji strani film
  • "Legenda o pijanisti sa okeana", 1998
  • "Malènska čarolija", 2000
  • "I cento passi", 2000

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: