Sicilija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sicilija
Sicilia
Zastava Sicilije
Zastava
Grb Sicilije
Grb
Sicilija u državi.
Država Italija
Upravni oblik Autonomna regija
Službeni jezik italijanski
Glavni grad Palermo
Predsjednik Rosario Crocetta
Površina 25.711 km2
Stanovništvo 5.043.083
Gustoća 196 stanovnika na km2
Veb-sajt www.regione.sicilia.it

Sicilija (italijanski: Sicilia) jest najveće ostrvo u Sredozemnom moru[1] i autonomna regija u Italiji. Smještena je jugozapadno od vrha italijanske "čizme". Od ostatka Italije odvojena je Mesinskim prolazom (Stretto di Messina), moreuzom širine od oko 5 km. Njen najistaknutiji orijentir je planina Etna na kojoj se nalazi najviši aktivni vulkan u Evropi i jedan od najaktivnijih u svijetu. Ostrvo ima tipičnu mediteransku klimu.

Najraniji arheološki dokaz ljudskog prisustva na ostrvu datira iz 12.000. godine p.n.e. Od 750. godine p.n.e. Sicilija je bila domaćin feničanskim i grčkim kolonijama, a u narednih 600 godina bila je mjesto sicilijanskih i punskih ratova, koji su okončani rimskim uništenjem Kartage. Nakon pada Rimskog carstva u 5. stoljeću, Sicilijom su vladali mnogi narodi, a tokom ranog srednjeg vijeka Siciliju su osvajali Vandali, Ostrogoti, Bizantijci, Arapi i Normani. Normani su bili jedini nordijski narodi koji su osvojili i uspostavili nordijsku zemlju u južnoj Evropi, kraljevinu Siciliju (1130–1816). Kraljevina Sicilija je postala kolijevka nordijske kulture i jedina nordijska zemlja na jugu Evrope. Kasnije su je osvajali Anžuvinci, Aragonci i Sveto rimsko carstvo. Tokom italijanskog procesa ujedinjenja, ona je postala dio Italije 1860. godine. Nakon nastanka Republike Italije 1946. godine, Siciliji je dat poseban status autonomne regije.

Sicilija ima bogatu i jedinstvenu kulturu, posebnu umjetnost, muziku, književnost, kuhinju i arhitekturu. Također ima značajne arheološke i antičke lokalitete kao što su Nekropolis Pantalica, Dolina hramova i Selinunte.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Topografska karta Sicilije

Sicilija ima približno trouglast oblik, zbog kojeg je zaradila naziv "Trinakria". Na istoku je odvojena od italijanske regije Kalabrija moreuzom Mesina oko 3 km. Ukupna dužina obale procjenjuje se na 1.484 km. Ukupna površina ostrva iznosi 25.711 km2, dok autonomna regija Sicilija (koja uključuje još i manja ostrva) ima površinu od 27.708 km2.

Pred sjevernom obalom Sicilije leže Eolska ostrva (Isole Eolie), koji se još zovu i Liparski arhipelag, nazvano po najvećem ostrvu Lipari u ovoj ostrvskoj grupi. Ostala ostrva su: Salina, Vulcano, Stromboli, Panarea, Filicudi i Alicudi, a na sjeverozapadu i ostrvo Ustica. Oko zapadnog vrha ostrva Sicilije smješteni su i Egadska ostrva (Isole Egadi): Favignana, Marettimo i Levanzo, dok se između južne obale i obale Tunisa nalaze ostrva Pantelleria i Pelagijska ostrva (Isole Pelagie): Lampedusa, Lampione i Linosa.

Klima[uredi | uredi izvor]

Na Siciliji vlada sredozemna klima, koju karakteriziraju topla proljeća i jeseni, vrela ljeta i blage zime. Regionalna odstupanja u klimi su veoma izražena. U vremenu od juna do septembra veoma slabo kiši, dok je novembar istovremeno najkišovitiji mjesec u godini. Temperature na ostrvu su blaže nego na kontinentu i kreću se od 11 °C u januaru (prosjek) do 27 °C u julu (prosjek). Ljeti se temperatura može popeti i do 40 stepeni, zahvaljujući najviše vrelom pustinjskom vjetru scirocco. Usprkos toplini na Siciliji su mogući i zimski sportovi, prije svega na vulkanu Etna.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Velika većina stanovništva Sicilije govori sicilijanskom varijantom italijanskog jezika, kojeg ne rijetko smatraju i jedinstvenim, sopstvenim jezikom. Većina stanovništva pripadaju rimokatoličkoj vjeri. Oko dva miliona Sicilijanaca žive u inostranstvu, prije svega u Sjedinjenim Američkim Državama. Nekoliko ostrvskih mjesta naseljavaju etnički Albanci, koji se na Siciliji zovu Arbëresh.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Poljoprivreda (pšenica, kukuruz, maslina, vinova loza, južne kulture), industrijska proizvodnja, automobilska industrija, turizam.

Društveni problemi[uredi | uredi izvor]

Visoka nezaposlenost, korupcija, nedostatak prometne infrastrukture, ekološke štete, nedostatak vode, organizirani kriminal (Mafija, Cosa Nostra).

Historija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Muzika[uredi | uredi izvor]

Muzika je važan dio kulturne tradicije na Siciliji. Veoma poznat je narodni ples tarantella, koji se pleše u varijantama u troosminskom i šestoosminskom taktu.

Sicilijanska mafija[uredi | uredi izvor]

Poznate ličnosti[uredi | uredi izvor]

Film[uredi | uredi izvor]

U brojnim filmovima, poput ciklusa filmova Kum (1972, 1974 i 1990), Sicilija se pojavljuje kao mjesto zločina. Ne treba zaboraviti ni sljedeće filmove:

  • Stromboli, 1949
  • Leopard, 1963
  • Sicilijanac, 1987
  • Cinema Paradiso, 1989, Oscar za najbolji strani film
  • Legenda o pijanisti sa okeana, 1998
  • Malènska čarolija, 2000
  • I cento passi, 2000

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sicily | History, Geography, & People". Encyclopedia Britannica (jezik: engleski). Pristupljeno 2018-04-19.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]