Albanci

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Albanci su narod u jugoistočnoj Evropi. Porijeklo Albanaca nije sasvim sigurno. Većina albanskih i dio ostalih historičara tvrde da su oni potomci Ilira koji su ovdje dugo živjeli i bili autohtono stanovništvo. Većina Albanaca živi u Albaniji i na Kosovu. Albanci čine i oko trećinu stanovništva u Makedoniji, a veliki broj Albanaca kao nacionalna manjina živi i u Grčkoj, Turskoj i Italiji. Albanci imaju slično kao i Bošnjaci, Hrvati, Italijani i Turci jaku dijasporu, koja je razbacana po zemljama zapadne Evrope, Sjeverne Amerike i Australiji. Većina Albanaca su muslimani (suniti i bektaši), a dio ih je i pravoslavnih, katolika i ateista.

Albanci govore albanskim jezikom i pišu latinicom, te kao narod pripadaju evropskom historijsko-civilizacijskom krugu sa orijentalnom kulturom.

Za albance postoji više naziva na različitim jezicima, što uostalom vrijedi, manje-više i ze sve ostale narode. Tako, naprimjer, oni sami sebe nazivaju "Shqiptaret" (čita  se "Šćiptaaret", sa produženim glasom "a", a u svakodnevnom govoru se često gubi slovo "ć" pa se čuje samo "Shipaaret", u množini, dok jednina ovog imena glasi "Shqiptar" il "Shiptar" (Šiptaar), iz čega je i nastao južnoslavenski oblik "Šiptar", koji se danas uglavnom smatra neprimjerenim, zbog konteksta ali i  samog prizvuka koji na južnoslavenskim jezicima zvuči nezgrapno).

Naziv "Shqiptar" (Šćiptaar) albanci tradicionalno povezuju sa albanskom riječi "Shqiponje", što znači orao, a sam korijen te riječi bi opet mogao imati veze sa riječi "shqiptoj" , što znači "govoriti, izgovarati, klicati, ", najvjerovatnije od protoalbanske riječi "shqip" koja je nekad označavala krik ili poklič orla.

Inače, drugi narodi  ih nazivaju  Arnauti (Turci), Arbanasi (Grci), Albanci (Slaveni), Albanezi (Italijani), Albanians (Englezi) itd, u čijoj osnovi primjećujemo korijen "Alb" .  

Zanimljivo je primijetiti korelaciju izmedju korijena riječi "alb", latinske riječi "alba" , što znači "bijelo", s jedne strane, i činjenicu da u albanskoj narodnoj nošnji dominira bijela boja, koja je također prisutna  i u albanskoj  tradicionalnoj umjetnosti, folkloru, pa i uzrečicama i izrekama npr. " Ardhshi bardh" (bukvalni prijevod: "(Dobro)došli bijeli" tj. "Došli bijela (čista) obraza", u obraćanju najavljenim gostima, ili "Faqe bardh" (bijel/čist obraz), "Fatbardh" (bijele tj. čiste sreće, "sretan", itd.). Na albaskom jeziku riječ za bijelo je "bardh".

Jedno uobičajeno tradicionalno albansko ime je  Bardh (muško) ili Bardha (žensko).

Historija[uredi | uredi izvor]

Na području današnje Albanije su jako dugo živjeli autohtoni Iliri. Albanci vjerovatno dobijaju ime od starog ilirskog plemena koji se zvao Albanoi.

Po narodnoj priči oni potiču od crnog orla te sebe nazivaju Shqiptare, što prevedeno na bosanski znači „narod orla“. Njihovo nacionalno ime se prvi put spominje oko 11. vijeka i ostaje u upotrebi sve do danas.

Kultura[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Jezik[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vjera[uredi | uredi izvor]

Najveći broj albanaca su muslimani, većina pripadaju Sunitskom islamom a jedna mala manjina Bektašijskom islamom. Na sjevernim djelima Albanije, južnim djelima Kosova i istočnim djelima Crne Gore žive albanci koji pripadaju katoličkoj vjeroispovijesti, a na jugu Albanije i sjeverne Grčke albanci pravoslavne vjeroispovijesti.

Simboli[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]Noia 64 apps proxy.png Nedovršeni članak Albanci koji govori o narodima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: