Kazasi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kazahska porodica u Xinjiangu, Kina

Kazasi ili Kazahi su turkijski narod, koji pretežno živi u Kazahstanu, gdje čini oko 53% stanovništva. Kazasi su većinom islamske vjeroispovijesti, a govore kazaškim jezikom, koji spada u tursku grupu altajske grupe jezika. Kazasi su formirani u narod tek polovinom 19. vijeka do tada su bili organizovani u plemenske saveze. Etnički su vrlo srodni sa Mongolima i Kirgizima, a u prošlosti su vodili nomadski način života. Danas mali dio Kazaha čine nomadi. Islamizacija kazaskih plemena počinje u 17. vijeku. Islam su primili od kazanskih Tatara međutim među nekim Kazasima su se jos uvijek zadržala predislamska šamanistička vjerovanja. Mada su svi običajno sunitski muslimani od Oktobarske revolucije vjerske institucije su bile zatvorene sve do 1990. godine, ali danas se opet otvaraju brojne džamije i islamske škole.

Kazaha ukupno ima oko 11.524.000, od toga u Kazahstanu 8.318.000, Kini 1.302.000, Uzbekistanu 975.000, te Rusiji 599.000.