Italijanske regije

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Republika Italija svojim Ustavom iz 1948 predviđa unutrašnje državno ustrojstvo, kojeg čini 20 regija (it: Sg. regione; Pl. regioni) ili pokrajina, koje su utemeljene na osnovu različitih historijskih, geografskih, kulturnih i privrednih kriterija. Italijanskim regijama Ustavom je zagarantovana određena količina samostalnosti, koje se neke od regija i pridržavaju. Pet regija imaju poseban status samostalnosti, a tu spadaju regije: Furlanija-Julijska Krajina, Sardinija, Sicilija, Trentino-Južni Tirol i Valle d'Aosta. Posljednjih godina su se u italijanskom političkom krajoliku pojavile određene tenzije za još većom samostalnosti regija, pa čak i odvajanjem od države. Jedna od političkih partija koja se najglasnije zauzima za to je nacionalistička "Lega Nord" italijanskog političara Umberta Bossija.

Trentino-Južni Tirol ima dva glavna grada: Trento za većinsko italijanski dio Trentino i Bocen za većinsko njemački dio Južni Tirol. Svaka od italijanskih regija ima svoj parlament i vladu (Giunta Regionale) na čijem čelu se nalazi predsjednik.

Administrativna podjela Italije na regije


Regija Glavni grad
1. Abruzzo L'Aquila
2. Valle d'Aosta
Aosta
3. Apulija Bari
4. Basilicata Potenza
5. Kalabrija Catanzaro
6. Kampanija Napulj
7. Emilia-Romagna Bologna
8. Furlanija-Julijska Krajina Trst
9. Lacio Rim
10. Ligurija Genova
11. Lombardija Milano
12. Marche Ancona
13. Molise Campobasso
14. Piemont Torino
15. Sardinija Cagliari
16. Sicilija Palermo
17. Trentino-Južni Tirol Trento
18. Toskana Firenca
19. Umbrija Perugia
20. Veneto Venecija


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: