Idi na sadržaj

Veneto

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Veneto
Vèneto
Zastava Veneto Grb Veneto
Zastava Grb
Položaj Veneto na karti
Položaj Veneto
Država Italija
Glavni grad Venecija
Službeni jezik italijanski
Upravni oblik Autonomna regija
• Predsjednik
Luca Zaia
Zakonodavstvo  
Površina
• Ukupno
18391 km2
Stanovništvo
• Ukupno
4832340 
Veb-sajt www.regione.veneto.it

Veneto je regija smještena na sjeveroistoku Italije.[1] Graniči sa Austrijom na sjeveru, italijanskim regijama: Trentino-Južni Tirol na sjeveru, Lombardijom na zapadu, Furlanijom-Julijskom krajinom na sjeveroistoku te Emilijom-Romagnom na jugu. Na sjeveru regije započinje planinski lanac Alpe, dok jugoistočnu granicu regije čini sjeverna obala Jadrana, a regiju istovremeno presjecaju i rijeke Po, Adige, Brenta i Piave.

Glavni grad regije je Venecija, dok su ostali značajniji gradovi Verona, Padova, Treviso, Belluno, Rovigo i Vicenza, koji su istovremeno i središta lokalnih provincija. Na površini 18.264 km2 živi približno 4,5 miliona stanovnika, odnosno 246 st/km2.

Regija se ponosi značajnom historijskom i kulturnom tradicijom, koju reprezentira sjaj Mletačke republike. Bogata i brojna ritnica umjetničkog i kulturnog blaga ove regije i danas svjedoči o uticaju, kojeg je Venecija imala stoljećima u ovom dijelu Evrope i svijeta. Arhitektonsko nasljeđe Veneta uključuje jedinstvene palače, zgrade i mostove Venecije, te mnoge vile Andree Palladia. Arena u Veroni je antički rimski amfiteatar, tradicionalno namijenjen izvođenju opere.

U mjestu Abano Terme su poznate termalne banje, a najpoznatija mjesta za odmor su Jesolo, Cortina d'Ampezzo i jezero Lago di Garda.

Veneto je domovina i mnogih glasovitih italijanskih vina, od kojih su najpoznatija Soave i Valpolicella.

Ekonomija regije, koja se svojevremeno oslanjala prvenstveno na poljoprivredu, danas je više okrenuta proizvodnoj industriji, modi (Benetton, Marzotto i dr.), te prema kulturnom turizmu.

Veneto je jedna od dvije italijanske regije (pored Sardinije) čijim je stanovnicima italijanskim ustavom zajamčen status naroda (italijanski: popolo), s tim da je, za razliku od Veneta, Sardinija dobila i status autonomne regije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Veneto | region, Italy". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 22. 2. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]