Furlanija-Julijska krajina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Furlanija-Julijska krajina (Friuli-Venezia Giulia)
Autonomna regija
Zastava
Država  Italija
Pokrajina Autonomna regija
Graniči sa
Glavni grad Trst
Površina 7.856 km2
Stanovništvo 1.229.363 (31. 12. 2013)
Gustoća 160 /km2 
Vlada  
 - Vođa Debora Serracchiani
Vremenska zona CET (UTC+1)
 - ljeto CEST
Kod ITD
Veb-sajt: http://www.regione.fvg.it/rafvg/cms/RAFVG/

Furlanija-Julijska krajina (italijanski: Friuli-Venezia Giulia) jedna je od 20 regija u Italiji i jedna od pet autonomnih regija sa specijalnim statusom. Glavni grad je Trst.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Najsjeveroistočnija je italijanska regija. Prostire sa na površini od 7.858 km2 te je peta najmanja regija u državi a dom je za približno 1,2 miliona stanovnika. Graniči sa Slovenijom na istoku, Austrijom na sjeveru i talijanskom regijom Veneto na zapadu. Na jugu regija izlazi na obalu Jadranskog mora. Klima regije je raznolika, od mediteranske, koja vlada na jugu, do planinsko kontinentalne, koja vlada na sjeveru. Veliki dio površine regije, uglavnom na sjeveru, zauzima planinski teren (približno 42,5% površine), otprilike 19,3% jest brdoviti teren, koji je uglavnom na jugoistoku, a ostalih 38,2% otpada na ravničarski teren.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Jedna je od privredno najrazvijenijih italijanskih regija s privredom baziranom na malim i srednjim preduzećima ("Sjeveroistočni model"), specijaliziranoj poljoprivredi i kvalitetnoj turističkoj ponudi sa sklonostima ka izvozu.[1]

Poljoprivreda i uzgoja na farmama održavaju bitnu ekonomsku moć regije s približno 95.000 zaposlenih osoba u ovom sektoru, prema podacima iz 2001. Visokokvalitetni proizvodi regije distribuiraju se ne samo u zemlji nego se izvoze i u države Evrope (voće, povrće, sir), ali su postali poznati i širom svijeta po kvalitetu. Bitno je napomenuti i proizvodnju soje, po čemu je regija treći proizvođač u Italiji sa zasadima na više od 37.000 hektara (2000), te preradu drveta u Carniji.[1]

Od kvalitetnih proizvoda lokalne izrade mogu se izdvojiti tekstil, rezbareni namještaj, drvene skulpture, umjetnička keramika, mozaici, kovano željezo i bakar, žičani instrumenti i tipične tradicionalne nošnje.

Turizam je razvijen zahvaljujući kombinaciji mora (Lignano, Grado, Monfalcone i Trst), planina, na kojima postoje mnogobrojna skijališta i zimski centri (skijališta na furlanskim Dolomitima, Karnijskim i Julijskim Alpama), kao i bogatoj gastronomskoj ponudi.

Luka u Trstu danas je najvažniji centar u svijetu za trgovinu kafom i predstavlja strateški važnu luku za trgovinsku razmjenu sa sjevernom i istočnom Evropom.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "FRIULI-VENEZIA GIULIA - Economy". Eurostat. mart 2004. Arhivirano s originala, 24. 5. 2013. Pristupljeno 24. 6. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Furlanija-Julijska krajina koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.