Lazio

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Lokacija regije na karti Italije

Lazio je regija u Italiji, smještena u središnjem dijelu Italije, na centralnoj rivijeri Tirenskog mora. Najvažniji i glavni grad regije je Rim. Tokom antike pod pojmom "Lazio" podrazumijevao se tek pravougaoni prostor između rijeke Tiber, Sabinjanskih brda, Sinuesse i Tirenskog mora. Regija Lazio danas se proteže od sjeverozapada ka jugoistoku zemlje. Na sjeveru Lazio graniči s regijama Toskana, Umbrija i Marche, na istoku su Abruzzo i Molise, a na jugu Kampanija. Lazio zauzima površinu od oko 17.203 km2, na kojoj živi oko 5.100.000 stanovnika, koji uglavnom nastanjuju područje grada Rima i okolicu. Regija se sastoji od provincija Frosinone, Latina, Rieti, Rim i Viterbo.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Lazio koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.