Toskana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Toskana (Toscana)
regija
Zastava
Simbol
Država  Italija
Pokrajina Autonomna regija
Graniči sa
Glavni grad Firenca
Površina 22.993 km2
Stanovništvo 3.679.027 (30. 10. 2012)
Gustoća 160 /km2 
Vlada  
 - Vođa Enrico Rossi (PD)
Vremenska zona CET (UTC+1)
 - ljeto CEST
Kod IT-52
Veb-sajt: http://www.regione.toscana.it

Toskana (italijanski: Toscana) jest regija u središnjoj Italiji s površinom od oko 23.000 kvadratnih kilometara i populacijom od oko 3,8 miliona. Glavni grad regije je Firenca.

Toskana je poznata po svojim pejzažima, historiji, umjetničkom nasljeđu i uticaju na visoku kulturu. Smatra se rodnim mjestom italijanske renesanse[1] i temeljima italijanskog jezika. Prestiž koji je toskanski dijalekt stekao upotrebom u književnosti Dantea Alighierija, Petrarke, Giovannija Boccaccia, Niccola Machiavellija i Francesca Guicciardinija doveo je do njegovog kasnijeg uspostavljanja kao kulturnog jezika širom Italije.[2] Bio je dom mnogim ličnostima koje su imale uticaj na historiju umjetnosti i nauke, a dom je i poznatih muzeja kao što su Uffizi i Palazzo Pitti. Toskana je poznata i po svojim vinima kao što su Chianti, Vino Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano, Brunello di Montalcino i bijelo Vernaccia di San Gimignano. Ima snažan jezički i kulturni identitet, zbog čega se ponekad smatra "nacijom u naciji".[3]

Toskana je druga najpopularnija italijanska regija za putnike u Italiji nakon Veneta.[4] Glavna turistička mjesta su Firenca, Castiglione della Pescaia, Pisa, San Gimignano, Lucca, Grosseto i Siena.[5] Grad Castiglione della Pescaia je najposjećenija primorska destinacija u regiji, budući da primorski turizam čini oko 40% svih dolazaka turista. Regija Maremma, Siena, Lucca, regija Chianti, Versilia i Val d'Orcia su također međunarodno poznate i posebno popularne među putnicima.

Osam toskanskih lokaliteta uvršteno je na listu svjetske baštine, a postoji više od 120 zaštićenih rezervata prirode, što Toskanu i njenu prijestolnicu Firencu čini popularnim turističkim odredištima. U 2018. samo je Firenca imala više od 5 miliona dolazaka, što je čini 51. najposjećenijim gradom na svijetu.[6]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Burke, P., The European Renaissance: Centre and Peripheries (1998).
  2. ^ "storia della lingua in 'Enciclopedia dell'Italiano'". Treccani.it. Pristupljeno 28. 10. 2017.
  3. ^ Hewlett, Maurice Henry (1904). "The road in Tuscany: a commentary". Macmillan Publishers.
  4. ^ "Le sei regioni italiane più visitate. La top 20 europea". www.rainews.it (jezik: italian). Pristupljeno 15. 12. 2020.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  5. ^ "La Maremma regina del turismo. Solo le città d'arte la superano. Castiglione presenze record". 8. 10. 2015.
  6. ^ "Top 100 City Destinations: 2019 Edition". Euromonitor International. Pristupljeno 17. 12. 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Toskana koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.