Dante Alighieri

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dante Alighieri
Portrait de Dante.jpg
Rođenjesredina maja/sredina juna o. 1265.
Firenca[1]
Smrt9. septembar 1321.
Ravenna
Zanimanjepolitičar, pjesnik
Nacionalnostitalijanska

Dante Alighieri (fon. Dante Aligijeri) (29. maj 1265 – 14. septembar 1321) bio je italijanski pjesnik,[2] prozaist i političar. Politički sukobi između gvelfa i gibelina (pristaše pape i pristaše njemačkog cara) u njegovom rodnom gradu, u kojima je i on strasno učestvovao, odveli su ga u progonstvo iz kojega se više nikada nije vratio. Istakao se već u mladosti kao talentiran pjesnik, i to u krugu tzv. pjesnika novog stila (dolce stil nuovo). Ali glavnu slavu stekao je djelom koje mu je postalo životno i koje je pisao daleko od svog rodnog grada. To je djelo veliki religiozni ep Komedia (Commedia), kojem je poslije Bokačo (Boccacio) dao, zadivljen, oznaku 'božanstvena'. Danteov izbor da ovo djelo nazove Komedija ne znači da je djelo trebalo da bude komično. Ustvari, riječ komedija odnosi se na jedan od dva klasična stila pisanja - drugi je bio tragedija. Tragedija je bila visokog stila, stila epova, sa radnjama koje su išle od obećavajućeg početka do tragičnog kraja. Komedija je bila drugi stil, stil grotesknih likova, sa radnjom koja je išla od nesretnog početka do sretnog kraja. Danteovo korištenje njegovog domaćeg dijalekta u pisanju Božanstvene komedije pomoglo je da ujedini italijanski jezik.

Dante je svom velikom epu[3] dao oblik vizije opisujući u njemu svoj put u pakao, čistilište i raj. Čitavo se djelo ističe izvanredom simetričnošću. Podijeljeno je na tri dijela: Pakao, Čistilište i Raj. Svaki od tih dijelova ima po 33 pjevanja, što znači da čitav ep, uključivši i uvodno pjevanje, ima ukupno 100 pjevanja. Strofa u kojem je djelo spjevano ima tri stiha i zove se tercina. Te su tercine povezane između sebe strogo provedenom rimom.

Oblik vizije Dante je našao u književnosti srednjeg vijeka, samo ju je ispunio pravim, istinskim životom i živim, psihološki fino izrađenim likovima. U poslijednje vrijeme teoretičari smatraju da je Dantea, također, inspirisao i opis uspona poslanika Muhammeda a.s. na nebo, kojeg je sigurno pročitao u progonstvu.[nedostaje referenca]

Od drugih Danteovih djela spominjemo njegovo mladenačko lirsko djelo Novi život (Vita nuova), u kojem je opjevao ljepotu svoje velike ljubavi Beatriče. Napisao je italijanskim jezikom.

Na latinskom jeziku značajno mu je djelo De vulgari eloquentia, u kojem raspravlja o vrijednosti građanskog italijanskog jezika.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Foundation, Poetry (14. 5. 2023). "Dante Alighieri". Poetry Foundation (jezik: engleski). Pristupljeno 15. 5. 2023.
  2. ^ "Dante Alighieri | Biography, Poems, & Facts | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 15. 5. 2023.
  3. ^ Wetherbee, Winthrop; Aleksander, Jason (2023), Dante Alighieri (Spring 2023 izd.), Metaphysics Research Lab, Stanford University, pristupljeno 15. 5. 2023

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]