Idi na sadržaj

Valle d'Aosta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Valle d'Aosta (Valle d'Aosta (it)
Vallée d'Aoste (fr)
)
Regija
Zastava
Simbol
Država  Italija
Glavni grad Aosta
Površina 3,263 km2
Stanovništvo 126,933 (30. 10. 2012)
Gustoća 39 /km2 
Vremenska zona CET (UTC+1)
 - ljeto CEST (UTC+2)
Veb-sajt: www.regione.vda.it/

Valle d'Aosta (francuski: Vallée d'Aoste) u prijevodu na bosanski Dolina Aoste je jedna od 20 regija Italije. Regija je uglavnom planinska a nalazi u sjeverozapadnoj Italiji. Graniči sa francuskom regijom Auvergne-Rhône-Alpes na zapadu, švicarskim kantonom Valais na sjeveru i Metropolitanskim gradom Torinom i italijanskom regijom Pijemont na jugu i istoku.

Autonomna je regija[1] i jedina regija koja nije podijeljena na provincije (provincija Aosta je ukinuta 1945)[2]. Regija se sastoji od 74 općina (jednina: comuni, mn. communes). Prostire se na površini od 3.263 km2 i najmanja je regija Italije (1,08% ukupne površine Italije). Prema podacima iz januara 2016. godine naseljavalo ju je 126.202 stanovnika po čemu je također najmanja regija države.

U regiji su i italijanski i francuski službeni jezici iako veliki broj domaćeg stanovništva govori i Valdôtain, dijalektom Frankoprovansalskog jezika. Oko polovine stanovništva koristi sva tri navedena jezika.[3]

Glavni grad je Aosta.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Valle d'Aosta je planinska alpska regija koja obuhvata italijanske obronke Mont Blanca, Monte Rose, Gran Paradisa i Matterhorna. Njen najviši vrh je Mont Blanc (4.810 m ) što je čini najvišim područjem u Italiji i regijom sa najvišom tačkom.

Klima[uredi | uredi izvor]

Dolinama regije, koje su obično iznad 1.600 metara, preovladava hladna kontinentalna klima. Sniježna sezona je vrlo duga, čak 8 ili 9 mjeseci na najvišim tačkama. Tokom ljeta, magla se javlja skoro svaki dan. Ova područja su najokušnija u zapadnim Alpama. Temperature su niske, između -7 i -3 °C u januaru dok su tokom jula između 20 °C i 35 °C. U ovom području je grad Rhêmes-Notre-Dame, koji je jedan od najhladnijih gradova u zapadnim Alpima i gdje je zimska prosječna temperatura oko -7 °C.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Le Statut spécial de la Vallée d'Aoste". 1948. Pristupljeno 10. 7. 2017. Articles 1 and 48b of the constitutional law officially assert the region's autonomy.
  2. ^ Italian Parliament - VI Commission document 2000-07-18 (in Italian)
  3. ^ Decime, R.; Vernetto, G., ured. (2009). Profil de la politique linguistique de la Vallée d'Aoste (jezik: francuski). Le Château. str. 20.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]