Amfiteatar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rimski amfiteatar u francuskom gradu Arlesu

Amfiteatar je naziv za rimske javne građevine iz klasičnog perioda namijenjene gladijatorskim borbama i drugim oblicima, često krvoločne zabave. Najpoznatiji amfiteatri su rimski Koloseum, pulska Arena, veronska Arena te amfiteatri u Nimesu i Arlesu, u Francuskoj.

Iako se danas ne čini tako, Rimljani su amfiteatre gradili u velikom broju svojih gradova pa gotovo u svakom italijanskom gradu možemo naći ostatke rimskih amfiteatara. Na području Balkana, amfiteatri se nalaze u Puli, u Saloni, u Burnumu kraj Knina i drugim mjestima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


History2.gif Nedovršeni članak Amfiteatar koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.