Idi na sadržaj

Mletačka Republika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Mletačka republika)
Mletačka Republika
Serenìsima Repùblica Vèneta
697–1797.
Prethodnice:
Bizantijsko Carstvo
Nasljednice:
Austrijsko Carstvo
Zastava Grb
Položaj na karti
Glavni grad

Službeni jezik Latinski, Venecijanski, Italijanski
Državno uređenje Parlamentarna republika
Dužd
• 697–717.
Paolo Lucio Anafesto (prvi)
• 1789–1797.
Ludovico Manin (posljednji)
Zakonodavstvo  

Mletačka Republika (italijanski: Repubblica di Venezia; venecijanski: Repùblica Vèneta) bila je srednjevjekovna aristokratska republika sa sjedištem u Veneciji. Nakon sticanja nezavisnosti od Bizantijskog carstva u 7. stoljeću, počela se naglo razvijati i jačati zahvaljujući razvitku trgovine. U težnji za ekspanzijom prema istoku, postala je veliki neprijatelj Bizantijskog carstva i glavni učesnik u njegovom rušenju 1204. godine.

Od 11. do 13. vijeka, Mletačka Republika je proširila svoju vlast na Lombardiju, Dalmaciju, Peloponez, Kretu, Kipar i Egejska ostrva, a u 15. stoljeću na Padovu, Vicenzu, Veronu, Bresciu i Bergamo. Veliku korist je izvukla tokom Četvrtog krstaškog rata kada je dobila dio Konstantinopolja, jonska ostrva i neograničeno pravo trgovine. U periodu od 1205. do 1358. godine, njenu vrhovnu vlast je priznao i grad Dubrovnik. Tada je bila na vrhuncu moći i kao najveća pomorska sredozemna sila nazivana "gospodaricom mora".

Opadanje njene moći, kao i moći svih trgovačkih gradova u Sredozemnom moru, započelo je u 16. vijeku otkrićem Amerike i pomorskog puta za Indiju, jer su se pomorski putevi i svjetska trgovina pomjerili sa Sredozemnog mora na Atlantski okean. Nakon gubitka istočnih posjeda od Osmanlijskog carstva, nezavisnost gubi Kampoformijskim mirom 1797. godine, kada je Napoleon I Bonaparta ustupa Austriji.

Vladari[uredi | uredi izvor]

Na čelu Mletačke Republike stajao je dužd, čiji je simbol moći bio zlatni krilati lav. Popis mletačkih vladara je podugačak, a gotovo svaki od njih ostavio je svoj trag u bogatoj i raznolikoj kulturnoj i civilizacijskoj historiji venecijanske republike.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]