Mletačka republika

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Mletačka republika je naziv grada-države čije je središte bio današnji italijanski grad Venecija, a koja je postojala od 9. do 18. vijeka (do 1797. godine).

Mletačka republika je bila pomorska sila na obalama istočnog Sredozemnog mora, odnosno na obalama Jadranskog mora. Nastala je prvobitno kao grad-država, nakon invazije Lombarda na sjevernu Italiju 568. Tokom srednjeg vijeka Mletačka republika se razvija u vodeću pomorsku silu u ovom dijelu svijeta, ovladavši najvećim dijelom jadranske obale, dijelom otoka u Egejskom moru, te osnovavši svoje trgovačke kolonije u Konstantinopolju i Jerusalemu. Južni dijelovi Bosne i Hercegovine, pogotovo Hercegovina bili su djelimično pod mletačkom kontrolom. Republika je prestala da postoji nakon Napoleonovog osvajanja 1797.

Balkanske zemlje pod vladavinom Mlečana[uredi | uredi izvor]

Kako su Mleci bili izvrsni pomorci, dobar dio Dalmacije, Istre, Kvarnera i Kvarnerića, pa čak i Hercegovine je kraće ili duže vrijeme bio pod kontrolom Mletačke republike.

Vladari Mletačke republike[uredi | uredi izvor]

Na čelu Mletačke republike stajao je dužd, čiji je simbol moći bio zlatni krilati lav. Popis mletačkih vladara je podugačak, a gotovo svaki od njih ostavio je svoj trag u bogatoj i raznolikoj kulturnoj i civilizacijskoj historiji venecijanske republike.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]