Četvrti krstaški rat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Blason ville fr Villejust (Essonne).svg
Krstaški ratovi
Blason ville fr Villejust (Essonne).svg
Uzroci krstaških ratova


Četvrti krstaški rat (1201-1204) je zapravo počeo radi osvajanja Jerusalema kroz invaziju Egipta. Kada su se krstaši u proljeće skupili u Veneciji, bilo ih je više nego što je planirano da se prevuče mletačkim brodovima do Konstantinopolja. Krstaši nisu imali dovoljno novca da plate prijevoz, pa im je mletački dužd Enriko Dandolo predložio da mu traženu sumu kompenziraju tako što će mu pomoći da zauzme Zadar, koji je bio pod vlašću Ugarske. Krstaši nisu imali izbora te su pomogli Mlečane da zauzmu Zadar u novembru 1202. godine. U aprilu 1204. godine, krstaši su opsjeli i osvojili grad Konstantinopolj (Carigrad), glavni grad Bizantijskog carstva. Taj dogadjaj često je opisivan kao jedan od najprofitabilnijih, ali i najsramnijih padova u historiji.

Historijska pozadina[uredi | uredi izvor]

Poslije propasti Trećeg krstaškog pohoda (1189.-1192.) u Evropi nije bilo puno interesovanja za jos jedan rat protiv muslimana. Tada je Jerusalem bio pod kontrolom dinastije Abajida, koja je vladala cijelom Sirijom i Egiptom, uz izuzetak par gradova koji su i dalje pripadali krstaškom Jerusalimskom carstvu, sa prijestolnicom u Akri. U trećem pohodu, krstaši su carstvo osnovali i na Kipru.

Propovijesti Pape Inocenta III, koji je na čelo Katoličke crkve stupio 1198. godine, probudila su razmišljanja o novom pohodu. Međutim, na njegov poziv su se oglušile mnoge evropske monarhije: Njemačka se snažno opirala Papskoj moći, a Engleska i Francuska su i dalje bile u međusobnom ratu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih za: