Prvi krstaški rat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Prvi krstaški rat
dio Krstaških ratova
1099jerusalem.jpg
Datum 1096. – 1099.
Lokacija Uglavnom područje Levanta i Anadolije
Ishod Pobjeda krstaša
Sukobljene strane
Krstaši:
Rimokatlička crkva
Bizantijsko carstvo
Seljački krstaški rat
Francusko kraljevstvo
Sveto rimsko carstvo
Englesko kraljevstvo
Grofovija Sicilija
Muslimani:
Rumski sultanat
Danišmendi
Fatimidski halifat
Abasidski halifat
Vojne jedinice
Krstaši:
≈35.000 (30.000 vojnika, 5.000 vitezovi konjanici)
2.000 Bizantijskih vojnika
nepoznato
Žrtve
nepoznato nepoznato

Prvi krstaški rat (u bosanskom jeziku se koristi i termin: križarski rat) (1096. - 1099.) poveli su veliki francuski, flandrijski i normandijski velikaši, među kojima se ističu Godfrid Bouillonski i njegov brat Baldovin. Oni su na Istok krenuli u augustu 1096. preko Balkana i Bizantije, a već 1097. na vojnom pohodu preko Male Azije izborili su i prvu pobjedu u bitki kod Dorileja, nakon čega su se domogli Edese, Niceje i Antiohije. 15. jula 1099. osvojili su Jerusalem, opljačkali ga i počinili velik pokolj stanovništva.

Svećenik Rajmund Aguilers napisao je:

U Solomonovom hramu (u Jerusalemu), gazili smo do koljena u krvi, pa čak i do konjskih uzda, po pravednom i čudesnom Božijem sudu.

Oko 40.000 muslimana zajedno sa Jevrejima je pobijeno u ta dva dana, i tako je Jerusalem "očišćen od nevjerničke ruke". Zabilježeno je i da su spalili jednu sinagogu punu Jevreja. Nakon zauzimanja grada u bazilici Svetoga groba održana je misa zahvale. U njihovim rukama grad je ostao oko 100 godina. Budući da je cilj rata bio ostvaren mnogi krstaši su se vratili u svoje zemlje. Neki su međutim ostali, te su se nastavili probijati duž istočne sredozemne obale. Oni su na koncu osnovali i četiri krstaške države: Jerusalemsko kraljevstvo, grofoviju Tripoli, kneževinu Antiohiju, te grofoviju Edesu.

Hronologija[uredi | uredi izvor]

1097. Krstaši stižu u Konstantinopolis (današnji Istanbul).
1098. Francuska i normanska vojska zauzele Antiohiju.
1099. Krstaši zauzeli Jerusalem i podijelili obalno područje na četiri kraljevstva.

Blason ville fr Villejust (Essonne).svg
Krstaški ratovi
Blason ville fr Villejust (Essonne).svg
Uzroci krstaških ratova