Kreta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kreta
Crete relief map-de.jpg
Reljef Krete
GreeceCrete.png
Geografija
Površina 8.331,2 km2
Dužina 260 km
Širina 60
Najviša tačka 2456 m
Država
Najveći grad Iraklio
Demografija
Stanovništvo 600.159

Kreta ili Krit (Na grčkom Κρήτη / Kriti) je najveće Grčko ostrvo i peto najveće u Sredozemnom moru. Nalazi se otprilike na 35'S, 24'I.

Među turističkih atrakcija u Kreti su arheološki nalazi kod Knossosa, Phaistosa, Gortysa, i mnogih drugih mjesta, Venecijski dvorac u Rethymnou, Samarijski klanac, i mnogi drugi manji klanci (Agia Irini, Aradena, itd).

Historija[uredi | uredi izvor]

Kreta je bilo mjesto gdje se razvila Minojska civilizacija (od otprilike 3000. p. n. e. - 1400. p. n. e.), jedna od najstarijih civilizacija u Evropi.


Geografija[uredi | uredi izvor]

Kreta je jedna od 13 periferija Grčke. Najveći je Grčki ostrvo i drugi najveći (nakon Cipra) u istočnom Sredozemnom moru. Nalazi se na južnom kraju Egejskog mora i ima površinu od 8.336 km2. Ukupno stanovništvo, prema procjenama iz 2005. godine, je 650.000. Dužina ostrva je 260 km, a širina je između 60 km (od rt Dion do rt Lithinon) i 12 km (lerapetranski tjesnac u Istočnoj Kreti). Zbog oblika ostrva Kreta ima preko 1.000 km obale.

Kreta je planinsko ostrvo, poznato po visokim planinama od zapada do istoka. Tri glavne grupe planina su:

  • Bijele planine ili Lefka Ori (do 2.452 m visoke);
  • Idi planine (do 2,456 m visoke);
  • Dikti planine (do 2,148 m visoke)

Zbog ovih planina Kreta je bogata sa plodnim platoama poput Lasithi, Omalos and Nidha, pećinama poput Diktaion i Idaion pećinom, i klanaca poput čuvenog Samarianskog klanca.

Klima[uredi | uredi izvor]

Kreta se nalazi između dvije različite klimatske zone; Sredozemna i Sjeverno Afrička. Klima u Kreti je uglavnom blaga. Atmosfera može biti dosta vlažna, ovisno od blizine mora. Zime su prilično blage. Snijega nema u ravninama ali često pada u planinama. Tokom ljeta, prosječne temperature su između visokih 20ih do niskih 30ih (Celsius), uz izuzeče južne obale (uključujuči Messara ravnicu i Asterousia planine) koja spada u Sjeverno Afričku klimatsku zonu i zato imaju značajno više sunčanih dana i visokih temperatura tokom ljeta. Najbolje vrijeme da posjetite Kretu je tokom proljeća i jesena.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Privreda Kreta, koja je bila utemeljena na poljoprivredi, počela se je mijenjati tokom 1970ih. Iako je poljoprivreda još uvijek važan dio Krećanske privrede, zbog klime i terena ostrva, bio je pad u proizvodnji i veliki rast u uslužnoj djelatnosti (uglavnom zbog turizma). Sva tri dijela Krećanske privrede (poljoprivreda, proizvodnja, i djelatnost) su međuovisni. Kreta ima prosječni iznos BDP po glavi stanovnika koji je skoro 100% ukupnog Grčkog prosjeka. Nezaposlenost je otprilike 4% (pola ukupnog Grčkog postotka).

Ostrvo ima tri značajna aerodroma, Nikos Kazantzakis kod Herakliona, vojni aerodrom Daskalogiannis kod Chaniji i novi aerodrom u Sitiji.

Gradovi[uredi | uredi izvor]

Najvažniji gradovi u Kreti su:

Politika[uredi | uredi izvor]

Kreta je periferija Grčke i sastoji se od četiri pokrajina (Grčki: νόμοι):

Turizam[uredi | uredi izvor]

Kreta je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Grčkoj. Petnaest posto svih dolaska u Grčku prolaze kroz grad Iraklion (luka i aerodrom). Rast u turizmu Krete se vidi i u broju hotelskih kreveta, koji je porastao u Kreti 53% od 1986 do 1991 dok je porast u ostatkom Grčke bio 25%.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]