Peloponez

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Reljefna karta poluostrva Peloponez

Peloponez je veliko poluostrvo (nakon izgradnje Korintskog kanala de facto je ostrvo) i naziv za regiju u južnoj Grčkoj. Peloponez je podjeljen na tri grčke periferije: Peloponez, Atika i Zapadna Grčka.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Peloponez zauzima površinu od 21.549 km2. Na dva mesta je povezan s ostatkom Grčke, prirodnim putem, preko Korintske prevlake i vještački, mostom Rio-Antirio koji je izgrađen 2004.

Poluostrvo je u unutrašnjosti planinsko sa duboko usječenim obalama. Najviša planina je Kilini s najvišim vrhom od 2.376 m. Peloponez ima četiri manja poluostrva okrenuta jugu: Meseniju, Mani, Epidaurus i Argolidu.

Pored peloponeske obale leže dvije grupe ostrva: Argo-saronska ostrva, na istoku i Jonska ostrva, na zapadu. Ostrvo Kitera, blizu poluostrva Epidaurus na jugu, smatra se dijelom Jonskih ostrva.

Gradovi[uredi | uredi izvor]

Najveći moderni gradovi na Peloponezu su:

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]