Korintski kanal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Korintski kanal

Korintski kanal je kanal koji spaja Korintski zaliv sa Saronskim zalivom u Egejskom moru. Prolazi kroz uski Korintski prolaz i razdvaja poluostrvo Peloponez sa ostatkom grčkog kopna, čineći ga tako ostrvom. Kanal je dug 6,3 km, širok 21 metar i građen je u periodu od 1881-1893.

Historija[uredi | uredi izvor]

Nekoliko vladara u antičkom periodu su htjeli da naprave ovaj kanal, ali prvi pokušak konstrukcije kanala se desio 1870tih godina nakon otvaranja Sueckog kanala. Jedna francuska kompanija je bila zadužena za gradnju, ali zbog financijskih nedostataka radovi su prekinuti. Konačno su 1881 mađarski arhitekti István Türr i Béla Gerster (koji su prije radili na gradnji Panamskog kanala), unajmljeni da naprave plan za izgradnju. Radove je vodila jedna grčka kompanija na čelu sa Andreasom Syngrosom i završeni su 1893.

Postignuća[uredi | uredi izvor]

Korintski kanal je smatran velikim tehničkim dostignućem svoga vremena. Preko njega put za manje brodove se skraćuje za 400 km. Danas ovaj kanal pretežno koriste turistički brodovi (godišnje prođe oko 11.000 brodova). Na oba kraja kanala se nalaze pokretni mostovi za saobraćaj, koji kada prolaze brodovi se spuštaju na dno kanala.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]