Administrativna podjela Ukrajine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ukrajina je podijeljena na 27 administrativnih jedinica: 24 oblasti, jednu autonomnu republiku i dva grada s posebnim statusom. Administrativna podjela u Ukrajini je naslijeđena iz vremena SSSR-a i nije se mijenjala od polovine 20. vijeka.

Regije, gradovi i općine su uređeni od strane državne uprave. Krim, kao jedina autonomna republika ima svoj, nepotpuni kabinet ministara. Osnovni i najniži nivo upravne podjele u Ukrajini je naselje.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Postoje tri administrativna nivoa u Ukrajini: Oblast (regija), rejon (okrug) i naselje: (grad, urbano i ruralno naselje). Ova podjela se zasniva na osnovu ukrajinskog popisa stanovništva iz 2001. godine.

Administrativni nivo[1] Teritorija Broj Gradovi i ostala naselja Broj Ukupno naselja
1 (Regije) Autonomna republika Krim 1 Gradovi sa specijalnim statusom 2 1.344
Oblast 24
2 (Regionalna podjela) Rejoni u Ukrajini 490 Gradovi od regionalnog značaja 178
Urbani rejoni u Ukrajini 118
3 (Zajednice) Gradsko vijeće 454 Gradovi od značaja za rejon 274
Vijeće naselja 783 individualna urbana naselja 890
Ruralno vijeće 10.278 Selo 27.190 28.621
Naselja 1.266

Administrativni nivoi[uredi | uredi izvor]

Autonomna Republika[uredi | uredi izvor]

Autonomna Republika Krim, za vrijeme Ukrajinske SSR Krimska Oblast, geografski zauzima najveći dio ostrva Krim, na jugu Ukrajine. Glavni grad je Simferopol.

Oblasti[uredi | uredi izvor]

Podjela na oblasti je glavna i najčešća administrativna podjela u zemlji. Gotovo svaka oblast je dobila ime po svojom administrativnom centru, dok su Poneke oblasti nazvane po svom historijskom području. U Ukrajini su slijedeće oblasti:

Gradovi sa specijalnim statusom[uredi | uredi izvor]

Dva su grada koji imaju poseban status a to su Kijev, koji je i glavni grad Ukrajine, i Sevastopolj koji ima specijalni status zbog određenih nadležnosti koje je Ukrajina prenijela na Rusiju,[2] zbog toga što je Sevastopolj sjedište ruske Crnomorske flote.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Regions of Ukraine and their composition Arhivirano 26. 12. 2011. na Wayback Machine
  2. ^ "Russian Black Sea fleet talks to resume February 1". Radio Ukraine. 1. 1. 2012. Arhivirano s originala, 6. 2. 2012. Pristupljeno 8. 2. 2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]