Zakarpatska oblast

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zakarpatska oblast
Закарпатська область
Zastava Zakarpatske oblasti
Zastava
Grb Zakarpatske oblasti
Grb
Zakarpatska oblast u državi.
DržavaUkrajina Ukrajina
Upravni oblikOblast
Službeni jezikukrajinski
Glavni gradUžgorod
NačelnikOlexander Ledyda
Površina12.777 km2
Stanovništvo1.254.614
Gustoća98 stanovnika na km2
Pozivni broj+380-31
Veb-sajtwww.carpathia.gov.ua

Zakarpatska Oblast (uk. Закарпатська область) je oblast u jugozapadnoj Ukrajini vezana za historijski region Karpatske Rutenije. Prema popisu iz 2001. godine u ovoj oblasti je živjelo 1.254.614 stanovnika,[1] a njeno administrativno središte je grad Užgorod. Oblast je uspostavljena 22. januara 1946 nakon što je Čehoslovačka područje Potkarpatske Rutenije (češki: Podkarpatská Rus) prepustila Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici po ugovoru između Čehoslovačke i Sovjetskog Saveza. Prema ukrajinskom popisu stanovništva iz 2001. godine, broj stanovnika u Zakarpatskoj Oblasti iznosio je 1.254.614. Ovaj ukupan broj uključuje i ljude različitih nacionalnosti, od kojih Mađari, Rumuni i Rusini čine značajne manjine u nekim od gradova u pokrajini, dok u drugim oni čine većinu stanovništva (kao u slučaju Berehove).

Geografija[uredi | uredi izvor]

Reljefna karta Zakarpatske Oblasti.

Zakarpatska Oblast ima ukupnu površinu od 12.777 km2, a nalazi se na jugozapadnim padinama i podnožju Karpata. Pokriva oko 80% površine ove oblasti, dok ostatak regije pokriva Transkarpatska nizina koja je dio Panonske ravnice. Bukove prašume Karpata, čiji jedan dio se nalazi u Zakarpatskoj Oblasti, priznate su 2007. godine od strane UNESCO-a kao dio svjetske baštine. Najviši planinski vrh u ovoj oblasti je Hoverla visine 2061 metar, a pripada planinskim masivima Beskidi u okviru Karpata. Najveće rijeke koje protiču kroz ovu oblast su: Tisa, Boržava i Tereblija. Zakarpatija je jedina ukrajinska oblast koja dijeli granicu sa četiri zemlje: Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunijom. Na zapadu graniči sa Prešovskom Regijom i Košičkom regijom u Slovačkoj, a na jugu sa mađarskim županijama Boršod-Abaúj-Zemplénska i Szabolcs-Szatmár-Bereška, na jugu sa rumunskim oblastima Satu Mare i Maramureš, te na istoku i sjeveroistoku sa Ivano-Frankivskom Oblašću i na sjeveru sa Lavovskom Oblašću i poljskim Potkarpatskim Vojvodstvom. Zakarpatska Oblast ima umjereno kontinentalnu klimu sa oko 700–1000 mm kišnih padavina godišnje. Prosječna temperatura u ljetnom periodu iznosi +21 °C, a zimi -4 °C.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Zakarpatska Oblast je administrativno podijeljena na 6 rejona (okruga). Ova oblast ima ukupno 7 gradova, 19 manjih gradova i više od 579 sela.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Всеукраїнський перепис населення 2001 року". Pristupljeno 21. septembar 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]