Zakarpatska oblast

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zakarpatska oblast
Закарпатська область
Zastava Zakarpatske oblasti Grb Zakarpatske oblasti
Zastava Grb
Položaj Zakarpatske oblasti na karti
Položaj Zakarpatske oblasti
Država Ukrajina Ukrajina
Glavni grad Užgorod
Službeni jezik ukrajinski
Upravni oblik Oblast
• Načelnik
Olexander Ledyda
Zakonodavstvo  
Površina
• Ukupno
12777 km2
Stanovništvo
• Ukupno
1254614 
Pozivni broj +380-31
Veb-sajt www.carpathia.gov.ua

Zakarpatska Oblast (uk. Закарпатська область) je oblast u jugozapadnoj Ukrajini vezana za historijski region Karpatske Rutenije. Prema popisu iz 2001. godine u ovoj oblasti je živjelo 1.254.614 stanovnika,[1] a njeno administrativno središte je grad Užgorod. Oblast je uspostavljena 22. januara 1946 nakon što je Čehoslovačka područje Potkarpatske Rutenije (češki: Podkarpatská Rus) prepustila Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici po ugovoru između Čehoslovačke i Sovjetskog Saveza. Prema ukrajinskom popisu stanovništva iz 2001. godine, broj stanovnika u Zakarpatskoj Oblasti iznosio je 1.254.614. Ovaj ukupan broj uključuje i ljude različitih nacionalnosti, od kojih Mađari, Rumuni i Rusini čine značajne manjine u nekim od gradova u pokrajini, dok u drugim oni čine većinu stanovništva (kao u slučaju Berehove).

Geografija[uredi | uredi izvor]

Reljefna karta Zakarpatske Oblasti.

Zakarpatska Oblast ima ukupnu površinu od 12.777 km2, a nalazi se na jugozapadnim padinama i podnožju Karpata. Pokriva oko 80% površine ove oblasti, dok ostatak regije pokriva Transkarpatska nizina koja je dio Panonske ravnice. Bukove prašume Karpata, čiji jedan dio se nalazi u Zakarpatskoj Oblasti, priznate su 2007. godine od strane UNESCO-a kao dio svjetske baštine. Najviši planinski vrh u ovoj oblasti je Hoverla visine 2061 metar, a pripada planinskim masivima Beskidi u okviru Karpata. Najveće rijeke koje protiču kroz ovu oblast su: Tisa, Boržava i Tereblija. Zakarpatija je jedina ukrajinska oblast koja dijeli granicu sa četiri zemlje: Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunijom. Na zapadu graniči sa Prešovskom Regijom i Košičkom regijom u Slovačkoj, a na jugu sa mađarskim županijama Boršod-Abaúj-Zemplénska i Szabolcs-Szatmár-Bereška, na jugu sa rumunskim oblastima Satu Mare i Maramureš, te na istoku i sjeveroistoku sa Ivano-Frankivskom Oblašću i na sjeveru sa Lavovskom Oblašću i poljskim Potkarpatskim Vojvodstvom. Zakarpatska Oblast ima umjereno kontinentalnu klimu sa oko 700–1000 mm kišnih padavina godišnje. Prosječna temperatura u ljetnom periodu iznosi +21 °C, a zimi -4 °C.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Zakarpatska Oblast je administrativno podijeljena na 6 rejona (okruga). Ova oblast ima ukupno 7 gradova, 19 manjih gradova i više od 579 sela.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Всеукраїнський перепис населення 2001 року". Pristupljeno 21. septembar 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]