Krim

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Republika Krim
Республика Крым
Zastava Krima Grb Krima
Zastava Grb
Položaj Krima
Površina
 -  Ukupno 26.100,1 km2
Stanovništvo
 -  Ukupno (2007) 1,973.185 
 -  Gustoća stanovništva 115/km2 
Valuta hrivnja
Zalazak sunca na Krimu

Krim je poluostrvo između Crnog i Azovskog mora, u Ukrajini. Ima površinu od 25.500 km2. Područje je na kojem se odvijao Krimski rat. U 6. vijeku prije nove ere kolonizirali su ga Grci. U 1. vijeku postaje rimski protektorat. Budući da je smješten na putu kojim su išle razne invazije sa sjevera i istoka, Krim je bio pod Ostrogotima, Hunima i drugim narodima sve dok nije došao pod bizantsku vlast od 6. do 12. vijeka. U 13. vijeku su ga opljačkali Mongoli, a Tatarski kanat je krajem 15. vijeka došao pod Osmanlije. Rusija je pripojila Krim 1783. godine.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Krim koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.