Lavovska oblast

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Lavovska oblast
Львівська область
Zastava Lavovske oblasti
Zastava
Grb Lavovske oblasti
Grb
Lavovska oblast u državi.
Država Flag of Ukraine.svg Ukrajina
Upravni oblik Oblast
Službeni jezik ukrajinski
Glavni grad Lavov
Načelnik Oleh Sinjutka
Površina 21.833 km2
Stanovništvo 2.626.500
Gustoća 120 stanovnika na km2
Pozivni broj +380-32
Veb-sajt www.loda.gov.ua

Lavovska oblast (uk. Львівська область) je oblast u zapadnoj Ukrajini. Prema popisu iz 2001. godine u ovoj oblasti je živjelo 2. 626 500 stanovnika.[1] Administrativno središte oblasti je Lavov. Oblast je uspostavljena 27. novembara 1939.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Lavovska oblast ima površinu 21.800 km2 i 17. je po veličini u Ukrajini. Graniči se sa: Volinjskom oblašċu, Rivanjskom oblašċu, Ivano-Frankivskom oblašċu, Ternopiljskom oblašċu i Zakarpatskom oblašċu u Ukrajini. Zapadni dio Lavovske regije čini međunarodnu granicu sa tri poljske oblasti: Krosnenki, Zamostski i Peremišlski. [2]

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Geografska karta Lavovske oblasti.

Ukrajinci su najbrojniji narod u ovoj oblasti, a ima ih 2.471.000 što je 94,8% od ukupnoga stanovništva oblasti. Od nacionalnih manjina najbrojniji su Rusi 3,6%, zatim slijede Poljaci 0,7%, Jevreji 0,2%, te neznatan broj Bjelorusa 0,1% i Roma.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Lavovska oblast je administrativno podijeljena na 20 rejona (okruga), kao i 9 gradova (opština) koji su direktno podređeni oblasnoj vladi.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Lavovska oblast je visoko razvijeno industrijsko područje specijalizirano za razne vrste industrijske proizvodnje. Jedna od od značajnih grana je proizvodnja ulja za maziva, rashladnih tečnosti i lakova, kao i mnogih drugih proizvoda. Proizvode se i raznovrsni alati za bušenje koji su razvijeni za upotrebu u metalurgiji, geologiji i industriji plina i nafte. Mašinska industrija proizvodi velika vozila i mašine kao što su: autobusi, auto dizalice i trolejbusi.

Ovo područje je pogodno za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda s više od 1,27 miliona hektara zemljišne površine koja se koristi za uzgoj stoke, proizvodnju mlijeka, mesa, lana i usjeva. Prirodni uslovi sa umjerenom klimom su savršeni za pčelarstvo, peradarstvo, uzgoj povrća i šumarstvo.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Всеукраїнський перепис населення 2001 року". Pristupljeno 20.5.2016.  (ukr)
  2. ^ a b "Lviv Oblast - The Pearl of Europe". ukraine.com. Pristupljeno 12. 2. 2017.. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]