Černigiv

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Černigiv
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Država Ukrajina
Stanovništvo (2007)
 • Ukupno286.000
Poštanski broj04xxx
Pozivni broj+380 46
Veb-sajtwww.chernigiv-rada.gov.ua

Černigiv (ukr.: Чернігів) je grad u sjevernoj Ukrajini. Glavni je grad Černigivske Oblasti i Černigivskog Okruga. Prema podacima iz 2015. godine, procjenjuje se da u gradu živi 294.727 stanovnika. Spada među najstarije ukrajinske gradove i bio je važan grad tokom svoje historije.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Černigiv je smješten u zapadnom dijelu Černigivske Oblasti. Nalazi se u Dnjeparskoj niziji, na desnoj obali rijeke Desne.

Klima[uredi | uredi izvor]

Grad se nalazi u području koje karakteriše kontinentalna klima. Najtopliji mjesec je juli sa prosječnom temperaturom od 18.9 °C, a najhladniji je januar, sa prosječnom temperaturom od -5,6 °C.[1]

Porijeklo imena grada[uredi | uredi izvor]

Prema legendi, Černigv je dobio ime u čast prvog lokalnog princa - Crnog. Danas postoji mnogo različitih legendi i prevoda vezanih za ime grada. Prema jednoj od njih, ime grada povezano je s imenom kćeri istog princa "Crnog", koji se bacio s prozora kneževog tornja, kako bi izbjegao zlostavljanje neprijatelja koji su stajali oko opkoljenog grada. Druge legende kažu da Černigiv duguje svoje ime mračnim, gustim, "crnim" šumama koje su okruživale grad sa svih strana.[2]

Historija[uredi | uredi izvor]

Katedrala Spasitelja u Černihivu, izgrađena 1030.-ih, je najstarija u Ukrajini.

Černigiv se prvi put spominje u Rusko-bizantijskom ugovoru iz 907. (kao Černigovv (Černigov)), ali vrijeme osnivanja samog grada nije poznato. Prema predmetima koji su otkriveni arheološkim iskopavanjima naselja, među kojima su pronađeni i predmeti iz Hazarskog Kaganata, čini se da je naselje postojalo barem u 9. vijeku. Krajem 10. vijeka grad je vjerovatno imao svoje vladare. Tamo se nalazi Crna mogila (ukrajinski:Чорна Могила), jedna od najvećih i najstarijih kraljevskih grobnica u Istočnoj Evropi, iskopana u 19. vijeku.

U južnom dijelu Kijevske Rusije grad je bio drugi po važnosti i bogatstvu.[3] Od početka 11. vijeka, tu je bilo sjedište moćne Velike Černigivske Kneževine, čiji su vladari ponekad bili pobjednici u borbi za vlast sa Kijevskim velikim knezovima, i često su ih zbacivali i zauzimali vladarsko mjesto u Kijevu za sebe. Velika kneževina bila je najveća u Kijevskoj Rusiji i obuhvatala je ne samo severijske gradove, nego čak i tako udaljena područja kao što su Murom, Rjazan i Tmutarakan. Zlatno doba Černigiva, kada je gradsko stanovništvo dostiglo brojku od 25.000, trajalo je do 1239. godine, kada su grad opljačkale mongolske horde Batu-kana, koji, je započeo dugi period relativne nejasnoće po pitanju događaja u gradu.

Područje je potpalo pod vlast Velike Kneževine Litvanije 1353. godine. Grad je ponovo spalio krimski kan Meñli I Giraj 1482. i 1497. godine. Od 15. do 17. vijeka nekoliko puta prelazi pod vlast Litvanije, Velike Moskovske Kneževine (1408.-1420.) i Državne Zajednice Poljske i Litvanije (1618. – 1648.), gdje je 1623. dobila Magdeburško pravo, a od 1635. godine je bilo sjedište Černigivskog Vojvodstva. Značaj ovog područja se ponovo povećao sredinom 17. vijeka za vrijeme i poslije Hmeljničkog ustanka. U Hetmanskoj državi Černihiv je bio grad u kojem je bio raspoređen Černihivski kozački puk (vojna i teritorijalna jedinica tog vremena).

U skladu sa Andrusovskim sporazumom iz 1667. godine, zakonski suverenitet nad tim područjem prepušteno je Ruskom Carstvu, a Černigiv je ostao važno središte autonomnog kozačkog Hetmanata. Ukidanjem Hetmanata, grad je postao obično administrativno središte Ruskog Carstva i lokalnih administrativnih jedinica. Područje je bilo pod upravom guvernera imenovanog iz Sankt Peterburga, carske prijestonice, a Černigiv je bio glavni grad lokalnog vicekralja (namjesnika) pokrajine iz 1782., Malorusijska Gubernija (1796. - 1802.) ili Mala Rusija (od 1797.) i Černigivska Gubernija (od 1808.).

Prema popisu iz 1897. godine, u gradu Černigivu bilo je oko 11.000 Jevreja od ukupno 27.006 stanovnika. Njihova glavna zanimanja bila su industrijska i komercijalna. Mnoge plantaže duhana i voćni vrtovi u susjedstvu bili su u vlasništvu Jevreja. U Černigivu je bilo 1.321 jevrejskih zanatlija, uključujući 404 krojača i krojačica, ali je potražnja za zanatskim radom bila ograničena na grad. Bilo je 69 jevrejskih radnika, gotovo isključivo timski rad, ali malo ih je bilo angažovano u fabrikama.[4]

Tokom Drugog Svjetskog Rata, Černihiv je okupirala njemačka vojska od 9. septembra 1941. do 21. septembra 1943. godine.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Кlіма Čеrnіgivа
  2. ^ "Pregled historije Černigiva". bestofukraine.com. 18. 4. 2019. Pristupljeno 19. 4. 2019.
  3. ^ Nasledie Svyatoy Rusi Arhivirano 2. 4. 2018. na Wayback Machine URL accessed on January 12, 2006
  4. ^ jewishencyclopedia.com Copy from 12-volume Jewish Encyclopedia, which was originally published between 1901-1906.


Nedovršeni članak Černigiv koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.