Žitomirska oblast

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Žitomirska oblast
Житомирська область
Zastava Žitomirske oblasti
Zastava
Grb Žitomirske oblasti
Grb
Žitomirska oblast u državi.
DržavaUkrajina Ukrajina
Upravni oblikOblast
Službeni jezikukrajinski
Glavni gradŽitomir
NačelnikSerhy Ryzhuk
Površina29.832 km2
Stanovništvo1.389.293
Gustoća47 stanovnika na km2
Pozivni broj+380-41
Veb-sajtwww.zhitomir-region.gov.ua

Žitomirska oblast (uk. Житомирська область) je oblast u sjevernoj Ukrajini. Administrativno središte oblasti je grad Žitomir, a oblast je uspostavljena 22. septembara 1937.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Geografska karta Žitomirske Oblasti.

Žitomirska Oblast se prostire na ukupnoj površini od 29 832 km2. Prema popisu iz 2001. godine u ovoj oblasti je živjelo 1.389.293 stanovnika.[1] Na istoku se graniči sa Kijevskom Oblašću, na jugu sa Viničkom Oblašću, na jugozapadu sa Hmeljničkom oblašću, na sjeverozapadu i zapadu sa Rivanjskom Oblašću i na sjeveru sa Gomelskom Oblašću u Bjelorusiji. Klima je umjereno kontinentalna. Ljeta su topla i vlažna, sa prosječnom julskom temperaturom od 18,7 °C. Zime su blage, sa prosječnom januarskom temperaturom od -5,6 °C. Godišnje padavine kreću se od 515 mm u južnom dijelu do 604 mm u Polesju. Rijeke u ovom područja pripadaju slivu rijeke Dnjepar. Tu spadaju pritoke rijeke Pripjat (Slijepa, i Ubort) i pritoke Dnjepra (Teteriv sa rijekama Irša i gornji tok Irpena). Velike površine u Polesju su pokrivene močvarama (25% sjevernog dijela Žitomirske Oblasti).

Privreda[uredi | uredi izvor]

Žitomirska Oblast je poznata kao rudarsko i industrijsko područje u Ukrajini, sa svojim prihodom koji se uglavnom oslanja na izvoz. Najveći pažnja je usmjerena na iskopavanje kamena i granita, ali tu je također važna proizvodnja mašina, poljoprivredna proizvodnja i šumarstvo.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Žitomirska Oblast je podijeljena na 4 okruga (rejona). Žitomir je podijeljen na dva gradska područja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Всеукраїнський перепис населення 2001 року". Pristupljeno 21. 9. 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]