Granit

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Granit

Granit je učestao i veoma raširen tip kiselih intruzivnih magmatskih stijena. Obično su srednje do krupno kristalični, a mogu biti ružičasti do tamnosivi, što ovisi o njihovom hemijskom i mineralnom sastavu. Obično se pojavljuje u obliku batolita, koji grade čitave kontinente. Ponekad ga možemo naću u cirkularnim depresijama okruženim lancem brežuljaka formiranim metamorfnom aureolom - hornfelsom, koji nastaje na kontaktu vrućeg intrudirajućeg magmatskog tijela i okolne stijenske mase.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Granit je gotovo uvijek masivan, čvrst i tvrd, zbog čega je vrlo raširena njegova upotreba kao građevinskog (tehničkog) i arhitektonskog (ukrasnog) kamena. Prosječna gustoća granita je 2,75 g·cm−3, ali varira od 1,74 g·cm−3 do 2,80 g·cm−3. Riječ granit potječe iz latinskog jezika, što upućuje na krupnozrnatu strukturu te kristalinčne stijene.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]