Pčelarstvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pčelar prikuplja roj pčela u košnicu

Pčelarstvo ili apikultura je vrsta poljoprivrednog zanimanja koje podrazumijeva gajenje i iskorištavanje medonosne pčele u košnicama pčelinjaka za dobijanje direktnih ili indirektnih koristi.

Direktne koristi od bavljenja pčelarstvom pčelar dobija u slijedećim proizvodima: med, pčelinji vosak, pčelinji otrov, matična mliječ, cvjetni prah (polen), propolis, kao i rojeve i matice zarad reprodukcije u pčelarstvu.

Indirektna korist koju daje pčelarstvo oprašivanjem poljoprivrednog bilja, znatno je veća od direktne, za oko 100 do 150 puta, jer u prirodi oko 80% biljaka su entomofilne (biljke koje oprašuju insekti). Oko 150 kulturnih biljaka na području Balkana zahtjeva oprašivanje pomoću pčela.

Kao oprema za obavljanje pčelarstva koriste se košnica, dimilica, pčelarska kapa, nož za otvaranje košnica pčelinjaka, kavezi za matice, sanduče za pčelarski pribor, sanduk za prenošenje okvira, nekoliko matičnih rešetki i sitan alat (čekić, kliješta, ekseri i dr.).

Za pčelarstvo su tri faktora od presudne važnosti: lokacija, matica i odgovarajuća rezerva hrane u košnicama. Lokacija treba biti zaštićena od vjetra, treba imati izvor nektara i polena, i treba biti relativno izolovano od ljudi i životinja. Čim su ovi uslovi narušeni, treba se pčelinjak premjestiti što prije.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


  1. ^ Kulinčević, Jovan (2012). Pčelarstvo. Princeps) (8., dopunjeno izd izd.). Beograd: Partenon. ISBN 978-86-7157-580-5. OCLC 1372527061.