Predsjednik Ukrajine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Predsjednik Ukrajine
Президент України
Predsjednička zastava
trenutno
Volodimir Zelenski

od 20. maja 2019.
PrebivališteMarijinska palača
Imenuje gaDirektno glasanje na izborima
MandatPet godina, obnovljiv jednom
Konstituirani instrumentUstav Ukrajine
Inauguralni nosilacLeonid Kravčuk
ZamjenikPredsjednik Vrhovne rade
Plata336.000 godišnje
Veb-sajtpresident.gov.ua

Predsjednik Ukrajine (ukrajinski: президент України) jest šef države Ukrajine. Glavna dužnost predsjednika je da predstavlja državu u inostranstvu, da upravlja spoljnim političkim aktivnostima, da obavlja pregovore i zaključuje međunarodne ugovore u ime Ukrajine. Predsjednika bira narod na direktnim izborima. Bira se na mandat od pet godina na koji može biti biran dva puta. Ceremonijalna rezidencija predsjednika je Marijinska palača a kancelarije se nalaze u zgradi Administracije u Bankovoj ulici u Kijevu. Predsjednik Ukrajine je takođe i Ex-officio predsjednik Autonomne Republike Krim i ima pravo da poništava njene zakone za koje smatra da su u neskladu sa ukrajinskim Ustavom.

Izbor i zakletva[uredi | uredi izvor]

Svako lice izabrano na ovu funkciju polaže zakletvu pred Vrhovnom radom (skupštinom) ovim riječima:

Ja, (ime i prezime), voljom naroda izabrani predsjednik Ukrajine, stupajući na ovu visoku funkciju, svečano se zaklinjem na vjernost Ukrajini. Obećavam da ću se svim svojim ovlašćenjima braniti suverenitet i nezavisnost Ukrajine, paziti na dobrobit matice i ukrajinskog naroda, štititi prava i slobode građana, poštovati Ustav i zakone Ukrajine, obavljati svoje dužnosti u interesu svih sunarodnika, podizati autoritet Ukrajine u svijetu.

– Ustav Ukrajine (Čl. 104)[a][1]

Zakletvom rukovodi predsjedavajući Ustavnog suda. Predsjednik zakletvu izgovara držeći ruku na Ustavu i Peresopničkom jevanđelju. Nakon potpisivanja zakletve, predaje je predsjedniku Vrhovne rade.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Na ukrajinskom jeziku: "Я, (ім'я та прізвище), волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі."

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Stattâ 104". Ustav Ukrajine (jezik: ukrajinski). Vrhovna rada. Pristupljeno 17. 2. 2010.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]