Zastava Ukrajine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zastava Ukrajine

Zastava Ukrajine sastoji se iz dva vodoravna polja jednake veličine. Ukrajina je uglavnom ravničarska zemlja, prepuna velikih polja pšenice, te je stoga donje polje na zastavi žute boje, a iznad njega je svijetloplava, boja neba. Porijeklo zastave je u čestoj upotreni plave i žute boje na grbovima u području Galicije, a i današnji grb grada Lavova je zlatni lav na plavoj podlozi. Slične zastave plave i bijele boje koristili su i kozaci.

Savremeno porijeklo zastave potječe iz nacionalne revolucije iz 1848. godine. Prvi put je tom prilikom na zgradi magistrata Lavova istaknuta žuto-plava zastava. Iako je pokret ostao bez značajnijih političkih posljedica, novoformirane ukrajinske divizije u austrougarskoj vojci koristile su žuto-plave zastave na svojim oznakama.

Iako su prvobitne zastave iz 1848. godine bile žuto-plave, sa žutom bojom kao gornjom, prijelaz ka sadašnjem izgledu urađen je sa namjerom da se širim narodnim slojevima ukrajinskog stanovišta lakše objasni njeno značenje. Tako je nastalo uobičajeno tumačenje da zastava predstavlja nebo iznad polja žita, koje se održalo do danas iako nema veze sa historijskim nastankom zastave.

Zastava Ukrajine prvi put je usvojena 1918. godine kao zastava kratkotrajne Ukrajinske Narodne Republike. Pored tamnije nijanse plave, zastava je u gornjem lijevom uglu imala ukrajinski trozubac, koji će danas biti usvojen za grb Ukrajine. Za vrijeme Sovjetskog Saveza zastava je zamijenjena novom koja je bila u upotrebi sve do 1992. godine.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Flag of Ukraine". britannica.com. Pristupljeno 25. 2. 2022.