Idi na sadržaj

Zastava Rusije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zastava Rusije, omjer 2:3

Zastava Rusije sastoji se od tri jednako široke vodoravne pruge bijele, plave i crvene boje. Proglašena je 22. augusta 1991.

Boje su vjerovatno preuzete s grba Moskve, na kojem je prikazan sveti Đorđe koji ubija zmaja. Njegov su oklop i konj bijeli, plašt i štit plavi, a pozadina (štit grba) crvena. Oblik vodoravne trobojnice, po nekim izvorima, djelo je Petra Velikog, kome je pri izradi mornaričke zastave uzor bila holandska trobojnica. Ta zastava dugo je službeno korištena samo kao mornarička zastava, ali je s vremenom prerasla u jedan od najpoznatijih simbola Rusije tako da je 7. maja 1883. službeno odobrena njena upotreba na kopnu.

U prvoj polovini 19. stoljeća boje ruske zastave i vodoravni raspored pruga preuzeo je panslavenski pokret, pa su na njenom temelju 1848. stvorene zastave mnogih slavenskih naroda. Najsličnije su ruskoj zastave Slovenije i Slovačke, a slične su joj (iako s različitim rasporedom boja) i zastave Srbije i Crne Gore. Bugarska ima isti raspored, ali zamjenjuje plavu boju zelenom.[1]

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Flag of Russia". britannica.com. Pristupljeno 26. 3. 2021.