Zastava Rusije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
FIAV 111100.svg Zastava Rusije, omjer 2:3

Zastava Rusije sastoji se od tri jednako široke vodoravne pruge bijele, plave i crvene boje. Proglašena je 22. augusta 1991.

Boje ruske zastave vjerovatno su preuzete s grba Moskve na kojem je prikazan sveti Juraj koji ubija zmaja. Jurjev oklop i konj su bijeli, plašt i štit plavi, a pozadina (štit grba) crvena. Oblik vodoravne trobojnice je po nekim izvorima djelo Petra I Velikog kojem je pri izradi mornaričke zastave uzor bila holandska trobojnica. Ovakva je zastava dugo službeno korištena samo kao mornarička zastava, ali je s vremenom prerasla u jedan od najpoznatijih simbola Rusije tako da je 7. maja 1883. službeno odobrena njena upotreba na kopnu.

U prvoj polovini 19. vijeka boje ruske zastave i vodoravni raspored pruga preuzeo je panslavenski pokret pa su na njenom temelju 1848. stvorene zastave mnogih slavenskih naroda. Najsličnije su ruskoj zastave Slovenije i Slovačke, a slične su joj (iako s različitim rasporedom boja) i zastave Srbije i Crne Gore. Bugarska ima isti raspored, ali zamjenjuje plavu boju zelenom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]