Zastava Vijetnama

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Vijetnama


Zastava Socijalističke republike Vijetnama je poznata i kao "crvena zastava sa žutom zijezdom". Usvojena je 30. novembra 1955 dok je Vijetnam bio demokratska rapublika a državna zastava je poslala poslije rata u Vijetnamu 2. jula 1976.

Zastavu je dizajnirao Nguyen Huu Tien (Vijetnamski: Nguyễn Hữu Tiến), komunista tokom revolucije protiv francuskog kolonijalizma. Revolucija je propala i on je pogubljen sa vođama revolucije.

Na zastavi se nalazi žuta zvijezda petokraka koja predstavlja vijetnamce kao narod. Njenih pet krakova predstavljaju radnike, seljake, vojnik, intelektualce i trgovce.

Vijetnamska zastava kulturnog nasljeđa i slobode


Neki vijetnamski imigranti koji žive izvan ove zemlje koriste zastavu bivšeg južnog Vijetnama kao svoj simbol. Amerika je priznala ovu zastavu kao Vijetnamsku zastavu kulturnog nasljeđa i slobode. Zastava stoji na na dva memorijalna mjesta u Kaliforniji i Australiji. Vijetnam se protivi ovom stavu ističući da su oni samostalna i nezavisna država sa diplomatskim odnosima sa SADom.