Zastava Sjeverne Koreje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Sjeverne Koreje

Zastava Sjeverne Koreje je usvojena 8. septembra 1948. Sastoji se od tri pruge plave i crvene boje koje su razdvojene bijelim poljem, na crvenoj podlozi se nalazi komunistička zvijezda na bijelom krugu. Zastava je usvojena da podsjeća na zastavu SSSRa, kao zamjena za zastavu sličnu Južno Koreanskoj zastavi sa simbolim yin-yanga.

Crvena boja je boja revolucionarnog patriotizma. Plave pruge nose poruku ujedinjenja Sjeverne Koreje sa svim zemljama svijeta u borbi za nezavisnost, prijateljstvo i mir. Bijela kao tradicionalna boja predstavlja čistoću ideja Sjeverne Koreje i nacionalni suverinitet. Zvijezda petokraka je simbol sretnog prosperiteta naroda koji gradi socijalizam pod vodstvom Koreanske Radne Partije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]