Zastava Egipta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Egipta


Zastava Egipta u ovom obliku je usvojena 4. oktobra 1984. Zastava je podijeljena na tri horizontalna dijela, crvene, bijele i crne boje. Na bijeloj podlozi se nalazi egipatski nacionalni simbol: Saladinov orao (zlatni orao prekriven štitom na kojem arapskom slovima piše ime zemlje).

Crena boja se odnosi na period prije revolucije koji je bio okarakterisan brobom protiv okupacije Velike Britanije. Bjela je simbol revolucije iz 1952 koja se završila bez krvoprolića. A crna je simbol kraja britanskog kolonijalizma i monarhije. Ove boje su postale tradicionalne Pan-Afričke boje i nalaze se i na zastavama Jemena, Sirije i Iraka. Zastave ovih zemalja se razlikuju po amblemu u svom centru.

Historijske zastave[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]