Zastava Nigerije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zastava Nigerije

Zastava Nigerije je dizajnirana 1959, a prvi put postavljena 1. oktobra 1960.[1] Sastoji se od tri jednake horizontalne pruge od kojih su bočne pruge zelene, a središnja bijele boje. Zelena je simbol šuma i značajnog prirodnog bogatstva ove zemlje, dok bijela simbolizira mir i jedinstvo.[2]

Dizajn[uredi | uredi izvor]

Zastava je adaptacija pobjedničkog rada Michaela Taiwo Akinkunmija na takmičenju održanom 1959. Akinkunmi je bio 23-godišnji student u vrijeme kada je dizajnirao zastavu.[3] Studirao je na Tehničkom koledžu Norwood u Londonu, kada je vidio oglas u novinama da se primaju prijave za dizajn nove nacionalne zastave Nigerije.[4] Predložio je dizajn s tri trake koji se sastoji od bijele vertikalne trake u sredini, sa zelenom vertikalnom trakom na svakoj strani.[5] Dizajn je također sadržavao zračeće crveno sunce u bijelom okomitom centru zastave.[6] Pobijedio je na takmičenju, ali su sudije uklonile crveno sunce, ostavljajući samo zeleno-bijeli dizajn za nacionalnu zastavu. Za kulturološki različite zemlje kao što je Nigerija tipično je da biraju jednostavnije i manje složene dizajne zastave kako bi se izbjeglo nenamjerno vrijeđanje određenih etničkih ili vjerskih grupa.[7] Zastava je od tada ostala nepromijenjena. Prvi put je službeno korištena 1. oktobra 1960., na dan kada je Nigerija dobila nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.[8] Nigerija ima posebne zastave za civilna i pomorska plovila, a čak i neke od njenih država imaju vlastite zastave.[9]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Flags, Symbols, & Currencies of Nigeria | Nigeria flag, Nigerian flag, Book making". Pinterest (jezik: engleski). Pristupljeno 11. 11. 2022.
  2. ^ Buhari, Daura (2015). The Pioneer. Ahmadu Bello University press.
  3. ^ "Flag of Nigeria - Colours, Meaning, History ??". edarabia.com (jezik: engleski). Pristupljeno 26. 2. 2022.
  4. ^ "Flag of Nigeria - Colours, Meaning, History ??". edarabia.com (jezik: engleski). Pristupljeno 25. 2. 2022.
  5. ^ "Who designed the Nigerian flag? | Nigerian Embassy in Tel-Aviv, Israel". www.nigerianembassy.co.il. Pristupljeno 25. 2. 2022.
  6. ^ "South East Archives | Premium Times Nigeria" (jezik: engleski). Pristupljeno 25. 2. 2022.
  7. ^ "Flag of Nigeria | Britannica".
  8. ^ "60 Minutes with the Man Who Designed Nigerian Flag, Articles | THISDAY LIVE". Arhivirano s originala, 14. 7. 2014. Pristupljeno 30. 6. 2014.
  9. ^ Nigeria: One Nation, Many Flags