Zastava Zambije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zastava Zambije

Zastavu Zambije usvojio je prvi republikanski predsjednik dr. Kenneth Kaunda nakon stjecanja nezavisnosti 24. oktobra 1964.[1] Prije toga, Zambija je bila britanski protektorat Sjeverne Rodezije i koristila je kolonijalističku Plavu zastavu kao svoju zastavu. Trenutna zastava se koristi kao nacionalna zastava [2] i kao oznaka.[3] Zelene je boje sa afričkim orlom narandžaste boje u letu iznad pravokutnog bloka s tri okomite pruge obojene, slijeva na desno: crvena, crna i narandžasta. Orao predstavlja mogućnost naroda da se izdigne iznad problema nacije. Zelena je simbol prirodnih resursa označavajući poljoprivredu i bujnu floru nacije, crvena borbe za slobodu, crna naroda Zambije i sve Afrikance, a narandžasta mineralnog bogatstva (posebno bakra). Postavljanje orla i raznobojnih traka na zastavu razlikuje se od većine amblema i oznaka na zastavama drugih zemalja koji su postavljeni u sredini ili na vitlu. Godine 1996. na zastavi su izvršene manje izmjene pri čemu je korištena svjetlija zelena boja, a orao je malo izmijenjen kako bi više ličio na onu koja se koristila na grbu Zambije.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Republic of Zambia, e-pamozi portal". E-pamozi portal. Arhivirano s originala, 6. 6. 2019. Pristupljeno 30. 5. 2020.
  2. ^ "National Flag and Armorial Ensigns Act" (PDF). Zambia: Ministry of Legal Affairs, Government of the Republic of Zambia. 4. 6. 1965. Pristupljeno 13. 7. 2015.
  3. ^ "Merchant Shipping (Temporary Provisions) Act" (PDF). Ministry of Legal Affairs, Government of the Republic of Zambia. 4. 5. 1969. Arhivirano s originala (PDF), 16. 2. 2017. Pristupljeno 13. 7. 2015.
  4. ^ "Zambia Flag (Download SVG, PNG)". worldpopulationreview.com. Pristupljeno 23. 5. 2022.