Zastava Lesota

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Lesotoa

Trenutna zastava Lesotoa je usvojena 4. oktobra 2006. Ova zastava je trobojka, plave, bijele i zelene boje. Na sredini se nalzi mokorotlo. Ova zastava je usvojena u čast 40. godišnjice nezavisnosti i nosi glavnu poruku politike mira ove zemelje.

Prva zastava[uredi | uredi izvor]

Zastava Lesotoa u periodu 1966-1987

Prva zastava je usvojena 4. oktobra 1966. kada je ova zemlja stekla nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva. Na noj se nalazio bijeli mokorotlo. Plava boja na zastavi je označavala nebo i kišu, bijela mir, zelena zemlju, a crvena vjeru.

Druga zastava[uredi | uredi izvor]

Zastava Lesotoa u periodu 1987-2006

Druga zastava je usvojena 20. januara 1987 nakon vojnog udara kojim je svrgnuta Basoto nacionalna partija nakon 20 godina vlasti. Promijenjeni su i grb i dizajn zastave. Ipak bijela je označavala mir, plava kišu a zelena prosperitet.