Zastava Somalije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Somalije

Zastava Somalije usvojena je 12. oktobra 1954. Dizajnirao ju je Mohammed Awale Liban. Prvobitna namjera je bila da zastavu koristi Britanski Somaliland, ali kada se on spojio sa Italijanskim Somalilandom, ova je zastava postala simbol ujedinjene države.

Prema autoru zastave, gospodinu Libanu, namjera je bila da zastava podsjeća na onu Ujedinjenih naroda. Ujedinjeni narodi pomogli su Somaliji da stekne nezavisnost od Italije, i zastava je usvojena u čast UN.

Petokraka zvijezda simbolizira pet područja u kojima žive Somalci. To su Britanska Somalija, Talijanska Somalija, Francuska Somalija (Džibuti), Ogaden (Etiopija) i Okrug sjeverne granice koji kontrolira Kenija.

Heraldički opis zastave, blazon, glasi:

"Azure, a mullet Argent".