Zastava Malavija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Malavija

Trenutna zastava Malavija je usvojena 29. jula 2010., nakon što je Vlada predvođena Demokratskom progresivnom partijom predložila novu zastavu. Pruge su promijenjene u odnosu na staru, da bi se uskladile sa oblikom Panafričke zastave, sa crvnom prugom na vrhu, crnom u sredini i zelenom na dnu. Izlazeće sunce na vrhu zastave je zamijenjeno centralnim bijelim suncem, predstavljajući ekonomski napredak Malavija, ostvaren nakon sticanja nezavisnosti.

Opozicioni Ujedinjeni demokratski front je na sudu bio protiv promjene.

Predsjednik Malavija Bingu wa Mutharika, je odobrio novu zastavu 29. jula 2010.


Zastava Malavija od 1964-2010 godine[uredi | uredi izvor]

Zastava Malavija od 2010. do 2012.

Prethodna Zastava Malavija je usvojena 6. jula 1964. Zastava se sastoji od tri horizontalne pruge crne, crvene i zelene boje. Na gornjoj crnoj pruzi se nalazi izlazeće sunce sa zrakama.

Izlazeće sunce je simbol zore nade i slobode na afričkom kontinentu. Crna predstavlja narod ovog kontitnenta. Crvena označava borbu za slobodu Afrike, a zelena prirodu.