Zastava Liberije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Liberije

Zastava Liberije se sastoji od jedanaest pruga crvene i bijele boje. U uglu se nalazi bijela zvijezda na plavoj podlozi. Ovime ona značajno podsjeća na zastavu SADa

Jedanest pruga simboliziraju jedanaest potpisnika Liberijske povelje o nezavisnosti. Crvena i bijela boja su simbol hrabrosti i moralnosti, a bijela zvijezda predstavlja slobodu koju su dobili bivši robovi na afričkom kontinentu kojega je simbol plavi kvadrat.

Liberija nidi mogućnost refistrovanja brodova da plove pod njenom zastavom. Brodovi ovo čine da bi izbjegli razne poreze. Pretpostavlja se da oko 1600 brodova plovi sa liberijskom zastavom, što ovoj zemlji donosi značajan prihod.