Zastava Angole

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Angole
Prijedlog nove zastave koji još nije ratificiran

Zastava Angole se počela koristiti 11. novembra 1975. kada je Angola dobla nezavisnost. Podjeljena je horizontalno u dva dijela: crveni i crni.

Postoje dvije usvojene simbolike ove zastave. Prva je da crveno predstavlja socijalizam a crno Afriku. Druga simbolika koja je nastala kasnije je da crveno predstavlja krv Angolaca prolivenu u borbi za nezavisnost, a crna Afrički kontinent. Grb u sredini (zupčanik i mačeta) predstavlja industriju i seljake, koji je postavljen po uzoru na sovjetski simbol komunizma (srp i čekić).

Zbog kontraverze i podsjećanja na krvavu prošlost umjesto ulijevanja nade u budućnost predložena je nova zastava. Sunce u sredini je pećinska slika pronašena u Tchitundo-Hulu pećini.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]