Zastava Gane

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Gane
Civilna zastava Gane

Zastava Gane je usvojena 1957. ali danas se koristi jedna od njenih varijanti sa bijelom prugom koja je usvojena u periodu od 1964. do 1966.

Zastavu je dizajnirala gđa Theodosia Okoh kada je Gana stekla nezavisnost 1957. da zamijeni zastavu Ujedinjenog kraljevstva. Na njoj se nalaza Pan-Afričke boje, crvena, zlatna i zelena raspoređene kao horizontalne pruge. Na sredini zlatne pruge se nalazi crna zvijezda petokraka. Ovo je prva zastava poslije zastave Etiopije na kojoj se nalaze ove boje.

Crvena predstavlja one koji su umrli u borbi za nezavisnost, zlatna predstavlja mineralno bogatstvo ove zemlje, zelena šume i prirodna bogatstva, a crna zvijezda afričku slobodu.