Zastava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Zastava (čvor).
Državne zastave ispred sjedišta UN-a
Zastava sportskog kluba

Zastava je komad platna, koja se najčešće viori sa motki ili koplju, generalno korištena za identifikaciju i signalizaciju. Najčešće služe kao simbol države.

Svaka država ima svoju zastavu, a svaka zastava svoju historiju. Slavne ratne zastave, koje su prošle kroz mnoge bojeve, čuvaju se u historijskim i vojnim muzejima. Pojedine pokrajine, gradovi, vojne jedinice, organizacije, društva, ustanove i sl. mogu imati svoje zastave. Zastava je najčešće komad jednobojne ili višebojne tkanine, katkad i s ukrasnim znakovima. Pričvršćuje se na uspravan stijeg (motku ili koplje). U svečanim vojnim i drugim povorkama zastave nose stjegonoše. Malene zastavice u određenim bojama upotrebljavaju se u vojsci, pomorstvu, sportu itd.

Nastanak zastava[uredi | uredi izvor]

Zastave su nastale još u starom vijeku. Tada vojnici nisu imali posebnih uniformi. U borbama nije bilo lako prepoznati svoje vojnike od neprijateljskih. Tada su se vojnici počeli skupljati oko svojih zastava, a one su im pokazivale i smjer kretanja vojske.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]