Vojska

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vojska neke države se sastoji od svih njenih vojnih jedinica. Svrha vojske u ratu je sačuvanje integriteta države. U miru vojska često služi kao pomoć građanima u izvanrednim okolnostima (požari, potresi, poplave, itd), a sve su učestalija učestvovanja manjih ili većih vojnih jedinica u mirovnim misijama širom svijeta, obično pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Profesija vojnika, kao dijela vojske, je starija nego pisana historija. Neki od najtrajnijih prikaza iz antičkog vremena prikazuju moć vojskovođa. Bitka kod Kadesh-a iz 1274. p. n. e. je jedna od ključnih tačaka iz vladavine faraona Ramesses-a II, što je slavljeno na bareljefima postavljenim na njegovim spomenicima. Hiljadu godina kasnije, prvi imperator ujedinjene Kine, Qin Shi Huang, je želio da prikaže svoju vojnu moć tako što je sahranjen sa armijom vojnika od terakote.

Rimljani su bili veoma zainteresovani za stvari vojske, ostavljajući budućim naraštajima kako pisane tragove, tako i trijumfalne lukove i stubove.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]