Zastava Libije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Od 2011. i (1951. – 1969.)

Zastava Libije usvojena je 2011. godine. Izgledom odgovara zastavi Libije iz vremena kraljevine (1951–1969).

Historijski pregled[uredi | uredi izvor]

1977. – 2011.
1969. – 1972.
1972. – 1977.

Prva državna zastava moderne Libije je usvojena kada je zemlja stekla nezavisnost od Italije godine 1951. To je bila crveno-crno-zelena trobojka, sa bijelim polumjesecom i zvjezdom u sredini, i srednjom, crnom trakom dvostruke širine u odnosu na vanjske trake. I danas ovu traku koriste monarhisti i Gaddafijevi protivnici.

Nakon puča 1969., ova zastava je zamijenjena pan-arapskom crveno-bijelo-crnom trobojkom (sličnoj današnjoj jemenskoj zastavi). Nakon formiranja i razdruživanja Federacije arapskih republika (koja je kratko povezivala Libiju, Egipat i Siriju), usvojena je zelena zastava.

Nakon dolaska na vlast Muammara el-Gaddafija je usvojena 19. novembra 1977. zastava Velike socijalističke narodne Libijske arapske džamahirije koja se sastojala se od prostog zelenog polja bez ikakvih detalja na sebi. Do 2011. je bila jedina takva zastava na svijetu.

Simbolika zastave za vrijeme Velike socijalističke narodne Libijske arapske džamahirije[uredi | uredi izvor]

Zelena je tradicionalna boja islama, državne religije u Libiji. Ona također simbolizira Gaddafijevu Zelenu revoluciju.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]