Srp i čekić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Srp i čekić

Srp i čekić (☭) zajedno predstavljaju komunistički simbol koji se povezuje sa komunizmom, komunističkom partijom ili komunističkom državom. Sastoji se od ukrštenog srpa i čekića. Ove dvije alatke predstavljaju industrijski proletarijat i seljake koji zajedno čine jedinstvo industrijskih i poljoprivrednih radnika.

Srp i čekić su najpoznatiji kao simbol na zastavi SSSR-a i zajedno sa crvenom zvijezdom petokrakom (također simbolom komunizma).

Trenutno ovaj simbol zvanično koriste Vladimirska oblast i Brjanska oblast u Rusiji na svojim grbovima i zastavama, zatim na zastavi i grbu Pridnjestrovije, kao i na zastavi komunističke partije Kine.

Neke zemlje, kao npr. Angola, na svojoj zastavi koristi zupčanik i mačetu koje imaju isto značenje kao i srp i čekić.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]