Zastava Kazahstana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Flag of Kazakhstan.svg

Zastava Kazahstana u današnjem obliku je usvojena 4. juna 1992.

Opis[uredi | uredi izvor]

Zastava se sastoji od neboplave pozadine sa stepskim orlom ispod zlatnog sunca sa 32 zrake u centru, te mrežaste šare postavljene uspravno na lijevoj strani.

Šara predstavlja umjetnost i kulturne tradicije starog kanata, te Kazaka. Svjetlo-plava pozadina predstavlja razne turske narode koji čine današnje stanovništvo zemlje, uključujući Tatare, Mongole, Ujgure i ostale. Među ovim narodima, plava boja ima religijski značaj; modernija interpretacija je ta da neboplava boja predstavlja široko nebo Kazahstana i slobodu.

Zlatni orao je vezan za carstvo Džingis Kana, koji je vladao Kazahstanom pod plavom zastacvom sa orlom na njoj; to je podsjetnik na ponosnu historiju naroda koji formira današnju državu Kazahstan.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]