Zastava Estonije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Estonije
Mornarička zastava Estonije

Državna zastava Estonije se sastoji od tri jednako širokih vodoravnih pruga plave, crne, i bijele boje. Ime zastave na estonskom je sinimustvalge (doslovno plavo-crno-bijelo).

Zastava je postala znak estonskog nacionalizma nakon 1880. godine. Prihvaćena je kao državna zastava 21. novembra 1918. godine, nakon osamostaljenja 4. jula 1918. godine.

Sovjetski napad u junu 1940. i aneksija Estonije, dovelo je do zabrane ove zastave. Zadnja zastava spuštena je 27. jula 1940. godine i zamjenjena je zastavom Estonske SSR.

Za vrijeme njemačke okupacije 1941-1944, zastava je prihvaćena kao etnička zastava Estonaca, ali ne kao državna zastava. Nakon što su se Nijemci povukli iz Talina u septembru 1944, estonska zastava se ponovno pojavila. Kada je 22. septembra 1944. u Estoniju upala Crvena armija, izvješena ja samo crvena sovjetska zastava.

Zastava je ostala ilegalna sve do kraja 1980ih godina. Ponovno je prihvaćena kao državna zastava 7. augusta 1990. godine, nepunu godinu prije nego što je Estonija ponovno postala nezavisna.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]