Zastava Kosova

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Kosova

Zastava Kosova je usvojena 17. februara 2008. godine u Kosovskoj skupštini. Izabrana zastava je dopunjeni dizajn autora Muhamera Ibrahimia. Na plavoj podlozi koja podsjeća na Evropsku uniju nalazi se zlatna geografska mapa Kosova iznad koje se u luku nalazi šest bijelih zvijezda koje simbolizuju šest najvećih nacionalnih zajednica koje žive na Kosovu: Albance, Srbe, Turke, Gorance, Rome i Bošnjake.

Konkurs za izbor zastave[uredi | uredi izvor]

Na konkursu za izbor zastave, koji je održan u junu 2007. godine stigle su ukupno 993 prijave. Svi simboli su morali isticati multietničnost Kosova izbjegavajući korištenje simbola i boja određenih nacionalnih zajednica Kosova. Izabrana su tri dizajna koja su proslijeđena Kosovskoj skupštini 4. februara 2007. godine.

Ostale zastave[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]