Zastava Farskih ostrva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava Farskih Ostrva

Zastava Farskih Ostrva se sastoji od crvenog nordijskog krsta preko istog takvog plavog krsta, a sve na bijeloj podlozi.

Zastava je prvi put napravljena od strane studenata sa Farskih Ostrva u Kopenhagenu i kasnije donijeta na ostrvo, gdje je prvi put istaknuta 22. juna 1919. godine. Godine 1931. ulazi u uobičajenu, ali još uvijek neslužbenu upotrebu. Britanske snage zauzele su ostrva 1940. godine, i dozvolile plovilima Faskih Ostrva da koriste zastavu na moru. Zakonom o autonomiji Farskih Ostrva od 23. marta 1948. godine zastava je konačno i službeno priznata, a 25. april je proglašen Danom zastave.


Simbolika[uredi | uredi izvor]

Dominantna bijela boja simbolizira čistoću neba kao i pjenu valova koji udaraju u obale ostrva, a crvena i plava su tradicionalne boje nošnje na Farskim Ostrvima, kao i boje zastave Norveške i Islanda.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]