Zastava Francuske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Omjer visine i širine 2:3

Zastava Fancuske je trobojnica sa 3 okomite pruge jednake širine: plavu (uz zastavno koplje), bijelu i crvenu. Prvi je put službeno proglašena 15. februara 1794. u revolucionarnoj Francuskoj. Njeno porijeklo nije u potpunosti razjašnjeno, ali mnogi smatraju da je nastala spajanjem boja iz grba Pariza (plave i crvene) s kraljevskom bijelom. Od 1815. do 1830. u Francuskoj je vraćena stara kraljevska zastava (bijela s ljiljanima), a od 1830. do danas zastava je ponovno trobojnica.

Francuska je zastava inspirisala mnoge druge narodne i državne zastave, pogotovo okolnih zemalja (Belgija, Italija) i bivših francuskih kolonija (Čad, Kamerun). Ostrvo Clipperton, kao francuska teritorija u Tihom okeanu, se služi istom zastavom.